Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.11.2018. u 11:28

Činjenica je da sve više naših sugrađana na velikim područjima liježe i budi se s osjećajem temeljne nesigurnosti

Ovo ti je moja pradjedovina u Lici, morao sam staviti ovu ploču...”, javio mi poznanik. Na fotki klasična seoska kuća sa šajerom, a na drvetu desetak metara ispred stoji pribijena poznata bijela ploča s napisom “ne prilazite” i crvenim trokutom s prekriženom mrtvačkom glavom s upozorenjem “mine”.

Ovaj Ličanin prvo je godinama čekao da mu kraj bude razminiran, a nakon što se to napokon i dogodilo, kojeg li apsurda, sada je sam vratio tu ploču iz straha koji se ovih dana uvukao u brojna lička, kordunska i sela Gorskog kotara. Stavio je ploču u nadi da će ona odvratiti sve brojnije grupe migranata koje prolaze na putu k obećanom zapadu Europe. A situacija je, to se više ne može skrivati, sve alarmantnija jer je sve više sela u kojima se s prvim sumrakom ljudi povlače u kuće i zaključavaju vrata.

Pogledajte video migranata na GP Maljevac:

Mediji pak izvještavaju o tome gdje su sve mještani susreli migrante, pa tako stižu i svjedočanstva o pojavi migranata i u “urbanim” krajevima iznad Opatije, Lovrana, Rijeke, ali i Imotskog, čak i iz Igrana kraj Makarske, te s nove rute preko Strmice (Dinara) na kninsko područje. I premda policijske uprave, kao i lokalne vlasti tvrde da je stanje stabilno te da ne treba dramatizirati, činjenica je da sve više naših sugrađana na tim područjima liježe i budi se s osjećajem temeljne nesigurnosti. Naša granična policija svakog dana presreće na desetke migranata koji prodiru iz BiH, ali činjenica je da oni u grupama svakodnevno uspijevaju probiti te policijske koridore.

Znači li to da za čuvanje naše granice nisu dovoljne ni tisuće policajaca, da je tih grupa migranata isuviše ili da naši graničari na dio tih grupa ipak zažmire i puštaju ih prema Sloveniji? Insajderi tvrde da naši graničari ne zažmire te da odvraćaju veliki broj migranata natrag u BiH, no potvrdit će da su naši susjedi Slovenci prilično opušteni s migrantima koji se probiju. Migranti to znaju pa, kad se dočepaju Slovenije, znaju da su obavili posao i da će lako dalje. Zbog toga su migranti toliko uporni pa se među graničarima već prepričava da postoji jedan “rekorder” koji je nedavno već trideseti put zaustavljen!

Prije godinu dana jedan naš ekspert prognozirao je da će nove izbjegličke rute krenuti preko Hrvatske te da će najveći pritisak biti iz BiH, ali i iz Crne Gore. Objavio sam ta predviđanja s iscrtanim strelicama kuda će ta ruta ići, a mnogi su nakon tog teksta reagirali s podsmijehom. Ta predviđanja danas se potvrđuju u cijelosti. Iz ovoga što se sada vidi na terenu on kaže da su ove grupe migranata izvidnice koje testiraju i provjeravaju buduće trase po kojima će krenuti puno veće grupe migranata. Mnogi koji su imali posla s ovim grupama primjećuju među njima ima mnogo onih s vojnim znanjima, da su fizički vrlo pripremljeni, a utrenirano oko primijetit će na njima kvalitetnu obuću i odjeću, kao i to da su opskrbljeni vrhunskim mobitelima i navigacijama.

Naše službe primijetile su da imaju kreditne kartice koje mogu koristiti na svim bankomatima te da im novac sjeda sukcesivno, nakon što jave dokud su na ruti stigli. I premda se naši graničari i službe tješe da migranti zasad izbjegavaju incidente i neprijateljske kontakte sa stanovništvom, svi se plaše što bi se moglo dogoditi ako netko u tim napetim situacijama izgubi živce. Bilo da je riječ o migrantima ili o domaćem stanovništvu uplašenom za svoju sigurnost ili imovinu.

Organizirana država trebala bi se spremiti za realnu mogućnost da se ponovi 2015. kada je netko izvana dao signal za početak migrantske utrke pa su se nakon izvidnika na trasama preko noći pojavile rijeke migranata. Približavanje migranata turističkim područjima, kao i najave da bi se mogla aktivirati i morska migrantska trasa prema jadranskoj obali, znak su za uzbunu. Jer RH je preuzela odgovornost obrane granica EU, a ovisimo o turizmu koji stvara 20% BDP-a.

I dok se Hrvati međusobno svađaju trebaju li prema migrantima biti oštri ili pitomi, nakon medijskog istupa poznatog sirijskog Hrvata dr. Nizara Shoukryja dvojbi je manje. Upozorava da sada nije riječ o ljudima koji bježe od rata te stoga kao Hrvat koji poznaje mentalitet Istoka predlaže da se odmah “počne raditi na fortifikacijskim preprekama, i to od juga zemlje prema istoku”. Rekao je da je točno da se migranti kreću kao rijeka, da oni nama diktiraju put gdje će se pojaviti “pa mislim da je došlo vrijeme da Hrvatska počne mijenjati tok te rijeke”. Shoukryjeva je poruka da su na prvom mjestu sigurnost naše granice i građana, inače postajemo hot-spot. Ako to kaže ovaj nagrađivani humanitarac, zaslužuje da mu povjerujemo. Čovjek očito zna što govori.

 

Komentara 84

DR
drugPlenky
11:40 04.11.2018.

Žicu na granicu i točka!!

PA
Panonski
11:39 04.11.2018.

Portal Index već vrši neviđene napade na čovjeka

JU
juma
11:48 04.11.2018.

Za 30 godina Afrika ce imati 2 milijarde stanovnika, a ne moze prehraniti niti polovinu od tog broja. Granicu smo imali vremena zastititi i bili smo upozoreni jos prije 2-3 godine sto nam se sprema. Tada se i ovaj novinar kao i svi iz njegove branse sprdao s tim problemom. Sada ce biti daleko teze, jer smo se prepustili u ruke sudbine i molimo srecu da nam pomogne. Sto ako se u proljece umjesto 300 na prijelazu pojavi 30 tisuca ljudi? Mozemo ili pucati ili ih propustiti, drugo nam nece preostati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije