Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saga o 5G mreži

Ako Huawei pobijedi SAD, hoće li uspjeti pobijediti i hrvatske političke 'minere'?!

Smart city
Foto: Getty Images
1/3
17.04.2019.
u 17:44

Što kineski div Huawei ima s Hrvatskom, kako je hrvatska Vlada zamislila da Huawei, glavni sudionik tehnoloških bitaka između SAD-a, Azije i EU, provede digitalizaciju države. I što tehnologija 5G, protiv koje se bore neki političari u Hrvatskoj, ima s time

Huawei i Hrvatska pokrenuli su suradnju na području digitalne transformacije zemlje, tako glasi naslov priopćenja odaslanog iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, upućen uoči summita 16+1, sastanka šefova država i vlada 16 zemalja srednje i istočne Europe te Kine. 
Što to kineski tehnološki div Huawei, inače već mjesecima glavni akter u trgovinsko-špijunskom ratu između Sjedinjenih Država i Kine, ima ponuditi? Za sada, čini se, ništa potencijalno ‘opasnog’ što bi moglo uznemiriti SAD koji je u velikoj akciji lobiranja pa i agresivne ucjene europskih saveznika, s ciljem da potpuno ukloni Huawei s “lica zemlje”.

U SAD-u je Trumpova politika urodila plodom do te mjere da je MIT (Massachusetts Institute of Technology), respektabilno američko sveučilište, raskinuo suradnju s Huaweijem. 
Huawei je nepoželjan na američkom tlu jer su Amerikanci, kako tvrde, a svoje optužbe naveli su u dvjema sudskim tužbama, prekršili sankcije nametnute Iranu, pri tom su se bavili poslovnom špijunažom za što je konkretno navedeno da je T-Mobileu pokradena robotska tehnologija. 
Usto se Amerikanci ne libe javno optuživati Huawei da pomoću svoje mrežne opreme kineska vlada motri na cijeli svijet i prikuplja podatke.

Amerikanci su tako i pritvorili Meng Wanzhou, glavnu financijsku direktoricu Huaweija i kći osnivača te privatne kineske tvrtke. Budući da ona živi u Kanadi, uhićenje su u ime SAD-a odradili Kanađani te time otvorili kinesku frontu. Australija i Novi Zeland brzo su odlučili telekomunikacijsku opremu Huaweija zabraniti na svom tlu. Britanci su, pak, odmah krenuli u istragu opreme Huaweija koja je kod njih implementirana, a potom se cijela priča proširila i na ostalu Europu. 
Špijunski scenarij, dakle, zahvatio je brzo Poljsku, gdje se ispostavilo da se zaposlenik Huaweija bavio špijunažom. Slučaj je riješen otkazom zaposleniku.

Duh dobrih odnosa

No, pritisci su ojačali, a mediji su izvještavali o pritiscima Amerikanaca na sve Europljane pod prijetnjom raskida savezništva, dok su se Kinezi mahom branili bilo isticanjem svojih ulaganja i otvorenim centrima za istraživanje i razvoj. Iz Huaweija neprestano ukazuju na svoju tehnološku izvrsnost i cjenovnu prihvatljivost kao i na odvojenost od politike, premda priznaju da im je zakonodavstvo u Kini strože, no ne i manipulaciju podacima.
Valja znati da se radi o trenutku kada je u fokusu 5G, odnosno peta generacija mobilnih mreža.

Naime, Huawei je prije svega svjetski prvak kada se radi o proizvodnji i implementaciji telekomunikacijske opreme. Dolazi vrijeme masovne zamjene i nadogradnje postojećih mobilnih mreža na naprednije verzije koje će omogućiti popriličan tehnološki skok. Veliki poslovni zahvat za sve države, a posebice za proizvođača opreme - Huawei. 
Hrvatska, budući da je domaćin upravo ‘kineskog’ summita, držala se cijelo to vrijeme mudro, po strani. Zadnja je na stolu bila izjava premijera još od prošle godine, nakon posjeta hrvatskog izaslanstva, u kojem je Huawei istaknut kao budući bitan ‘pomoćnik’ u digitalizaciji javne uprave, s dodatnom informacijom da će se otvoriti i regionalno sjedište u Hrvatskoj. 


Otvaranje regionalnog sjedišta, koje se sada nalazi u Srbiji, odmah je demantirano izravno iz srpskog sjedišta Huaweija već drugi dan, a pritom su iz hrvatskog Huaweija kazali i da za to nema potrebe jer su oni dovoljno jaki i veliki u Hrvatskoj. A sada se uoči summita odvio onaj drugi dio o digitalizaciji. I tako je potpisan memorandum o suradnji i razumijevanju, kojim se želi potaknuti suradnja i razmjena znanja između Huaweija i Hrvatske na područjima digitalizacije i digitalne transformacije. Memorandum su potpisali Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Zhang Heng, direktor Huawei Technologies Hrvatska.


– U duhu dobrih odnosa koje razvijamo s Kinom pozdravljamo interes kineske tvrtke Huawei za suradnju s Hrvatskom. Vjerujemo da ćemo kroz zajedničku suradnju ostvariti znatno brži rast i razvoj digitalnog društva i gospodarstva Hrvatskoj – izjavio je Bernard Gršić.


Memorandum je postavio okvir, kaže se nadalje, za razmatranje najboljih rješenja na području Smart City koncepta koje razvija Huawei kao jedan od globalnih tehnoloških lidera, a koji su primjenjivi u Hrvatskoj. Prvi korak pritom je razumijevanje tehničkih potreba na različitim područjima Hrvatske te konkretnih mogućnosti i ekspertize koje Huawei ima u realizaciji Smart City rješenja. Huawei razvija niz rješenja na području Smart City koncepta, a kompanija je razvila i naprednu digitalnu platformu pogonjenu umjetnom inteligencijom, koja se može koristiti u nizu sektora poput zaštite okoliša, javne sigurnosti, prometa, javnih usluga, obrazovanja i poljoprivrede.


Zapravo, za sada ništa konkretno i ništa što već nije na neki način započeto ili se planira u Hrvatskoj. Domaće tvrtke, u suradnji s europskim i svjetskim tvrtkama, neprestano nude niz rješenja u Smart City segmentu, a mnogi projekti stoje još na odobrenju ili nisu dobili zeleno svjetlo za povlačenje EU novca, pri tome se dio i implementira.


U svakom slučaju, za sada se na relaciji Huawei - Hrvatska radi tek o iskazivanju dobre volje bez najave ikakva ulaganja, posebice ne nekog impresivnijeg poput, primjerice, otvaranja R&D centra. Hrvatska, u osnovi, nema nikakvog za sada vidljivog razloga nazivati Huawei partnerom digitalne transformacije, no niti se posebno opirati eventualnim ulaganjima. Huawei je iznimno prisutan u Hrvatskoj preko svojih mobitela i ostalih uređaja, kojima ne možemo ne priznati kvalitetu. U nadogradnji mobilnih mreža nije, za sada, ni planiran, jer su domaći telekomi glavne partnere pronašli u Ericssonu Nikoli Tesli, iako ta mreža ima dijelove Huaweijeve opreme.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

A da bi doista zaživjela sva rješenja koja Huawei nudi Hrvatskoj ili bilo tko drugi i uostalom da bi Hrvatska postala napredna i razvijena zemlja, bilo bi potrebno imati i pravi plan za implementaciju 5G mreža. Ona će iziskivati velika ulaganja operatora i po pitanju frekvencijskog spektra i opreme. Huawei se na telekomunikacijskoj opremi posebice poskliznuo u Americi, i ne stoji baš najbolje kada se radi o EU. No, Hrvatskoj, čini se, nedolazak 5G mreža neće uvjetovati Amerikanci ni Kinezi a ni EU, već se taj razvojni plan trude minirati domaći političari koji na teorijama zavjere i urote temelje svoje političke programe.


Pa pokušajmo još jednom predstaviti 5G tehnologiju koja je svjetska tehnopriča broj 1. iz raznih aspekata, a čini se da je dugo nitko neće svrgnuti jer svi novi poslovni modeli što povezivosti stvari, što robotike ili umjetne inteligencije i velikih količina podataka temelje se upravo na naprednim, bržim i propusnijim mrežama, na 5G tehnologiji. 
Primjer iz zdravstva zorno prikazuje primjenu i svrhu 5G brzina. A ide ovako: španjolski kirurg dr. Antonio Maria de Lacy stajao je na pozornici barcelonskog kongresa pred videozidom i vodio operaciju zloćudnog tumora debelog crijeva koja se odvijala 4,8 kilometara dalje u bolničkoj operacijskoj dvorani. Bila je to prva kirurška operaciju na svijetu s pomoću nove generacije mobilnih mreža 5G. Dogodilo se to krajem veljače ove godine. Kirurg je, naime, s udaljenosti savjetovao svoj tim kako da, primjerice, izbjegnu, oštećenje živaca pacijenta i pritom na videu iz operacijske dvorane precizno označio dio gdje se nalazi i gdje treba dodatni oprez.

Dr. Lacy demonstrirao je, zapravo, kako bi se u budućnosti mogle obavljati operacije i što 5G donosi zdravstvu. 
Jer, 143 milijuna operacija godišnje u svijetu se ne dogodi jer nema dovoljno eksperata kirurga koji bi ih vodili. Uz 5G odnosno mrežu koja omogućava nezamjetno kašnjenje signala, kvalitetniji videoprikaz i veći kapacitet protoka podataka, što znači da je i sigurnija veza – operacije na daljinu bit će moguće – kaže dr. Lacy i dodaje:

– Ako izvodite operaciju s udaljenosti, morate imati dojam da ste tamo, na licu mjesta. Zato je 5G potreban i nužan.


Odmah nakon europske premijere, i Kinezi su objavili da su i oni izveli prvu 5G operaciju, i to na ljudskom mozgu, pri tome su kazali da je upravo Huaweijeva mrežna oprema omogućila 5G mobilnu mrežu. 5G mreža, izjavili su tada, jednako je riješila probleme poput zaostatka videa i kašnjenja daljinskog upravljanja koji su se događali u 4G mreži, osiguravajući operaciju u gotovo realnom vremenu. U Kini je daljinski obavljena i zahtjevna operacije jetre u Shenzhenu prema instrukcijama u realnom vremenu stručnjaka iz Pekinga, zahvaljujući fotografijama visoke rezolucije prenesenim uživo 5G mrežom.


Samobor, Krk i Osijek su prvi

Dakle, 5G odnosno peta generacija mobilnih mreža, napredna nova tehnologija, koja se za sada tek iskušava i demonstriraju se njezine prednosti, još nije ni u svjetskim razmjerima blizu sveukupne implementacije. Južna Koreja objavila je kako je 5G pustila u komercijalni rad, SAD jednako priča o 5G-u. Plan EU je da u sljedećoj godini svaka država ima barem jedan grad koji će komercijalno pustiti u rad 5G mreže. Hrvatska ne zaostaje, najjači operatori u Hrvatskoj, HT i A1, već od 2017. testiraju 5G mogućnosti i pripremaju mrežu za nadogradnju i zamjenu. Hrvatski telekom nedavno je u Samoboru pokazao što 5G može, a provjerit će mogućnosti i u Krku i Osijeku. Implementacijom 5G tehnologije otvaraju se vrata 4. industrijske revolucije i gigabitnog društva.

– Kako stvari sada stoje, prve koristi u obliku smart city rješenja ili bežičnog pristupa velikim brzinama na lokalnoj razini očekuju se nakon početne implementacije. Potpuna implementacije i koristi koji proizlaze iz nje, kao što su primjerice autonomna vožnja ili napredna rješenja u zdravstvu, očekuje se nakon 2025 - poručuju iz HAKOM-a, telekom regulatora, na čijem je čelu Tonko Obuljen.

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije