Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.10.2017. u 19:24

Država je bila veliki sudionik i Todoriću namjerno dopuštala da ne poštuje rokove plaćanja, što i sama čini u zdravstvu

Da je hrvatska država prije godinu-dvije ili, kamo sreće, pet godina počela kažnjavati svakog poduzetnika, a prije svih Ivicu Todorića, jer krši ugovorene rokove plaćanja, danas vjerojatno ne bismo imali ni povjerenstvo ni bankrot najveće kompanije u zemlji.

Agrokor je po načinu poslovanja bio najsličniji hrvatskom zdravstvu, širio se i poslovao na teret dobavljača kojima je plaćao kako je mogao i htio, a zauzvrat žmirio na cijene s kojima je njihova roba dolazila pred kupce. Zdravstveni sustav čini isto – pristaje na nekoliko puta veće cijene lijekova i bolničke opreme zbog činjenice da će danas preuzetu robu platiti za godinu dana. U tom se međuprostoru, dakako, našlo mjesta i za korupciju, napuhavanje bilanci pa i prebacivanja troška na krajnjeg korisnika. Država je svih ovih godina bila u tome Todoriću veliki sudionik, pa je velika enigma čime će se baviti saborsko povjerenstvo za Agrokor?

Hoće li češljati uvjete po kojima je Todorić upravo od države kupovao tvrtke, raditi listu svih političara i članova obitelji koji su našli zaposlenje kod njega, prozvati ovu i sve bivše vlade što nisu kontrolirale provođenje zakona ili će kopati po površini, tek tako da se nešto zbiva? U vrijeme kad je donošen lex Agrokor zastupnici Mosta glasali su za taj zakon, HNS kao dio tadašnje oporbe bio je protiv, dok je glavna primjedba SDP-a bila da je zaštita interesa Ivice Todorića jedini motiv zbog kojega se HDZ odlučio na sanaciju pomoću posebnog zakona. Dosljednosti u politici odavno nema, pa je ni sad ne treba tražiti među parlamentarnim strankama. Pola godine kasnije, glavni su akteri znatno promijenili uloge. Oporbeni Most sad puca iz svih oružja po zakonu kojemu je i sam kumovao, HNS mudro šuti držeći stranu HDZ-u kao što je prije pola godine stao iza SDP-a. Socijaldemokrati zacijelo više ne misle da se pogodovalo Todoriću jer zajedno s njim traže saborsko povjerenstvo prvenstveno da bi rasvijetlili ponašanje i ulogu dvoje HDZ-ovih ministara prije i nakon donošenja zakona, Zdravka Marića i Martine Dalić. Zanimljiva je šutnja nekih SDP-ovih zastupnika, primjerice Borisa Lalovca koji je u vrijeme donošenja posebnog zakona izlazio s korisnim sugestijama, ili pak Branka Grčića koji se zbog suprugina posla, slično kao i Marić, izuzeo iz odlučivanja. Ivica Todorić jedini u toj priči ne može izgubiti više no što je izgubio.

Komentara 10

DR
droza
07:33 08.10.2017.

Povodom Agrokorove kupnje slovenskog Mercatora Gordan Maras iste godine je kazao: 'To je velik uspjeh hrvatskog gospodarstva, ali prvenstveno Agrokora. Čestitam i Agrokoru i Ivici Todoriću, koji je postigao velik poduzetnički uspjeh, proširio svoju kompaniju na regionalno tržište te stvorio regionalnog lidera u maloprodaji.'

NO
NoHo
21:27 07.10.2017.

SPD vec grmi na sto ce se fokusirati Povjerenstvo: Je li Dalicka galamila na Todorica (dabogda je, i to prije puno godina), je li Vlada trazila vanjsku strucnu pomoc na pisanju Lex Agrokora (bili bi ludi da nisu), Maric je sudjelovao ili znao za falcificirana financijskih izvjesca (ako Vlasnik lazira i krije milijarde kuna, zar ce to stvarno otkriti svakom visoko pozicioniranom zaposleniku, ili se takve stvari rade u uskom krugu najpovjerljivijih ljudi?). Zaboravite teme kao sto je odgovornost Hanfe, HNB-a, regulatornih tijela i drzavnih ministarstava kada se stvarao i gradio protuprirodni monopol uz prezaduzuvanje nevidjenih razmjera, jer za raspravu o mjenicama, faktoringu i makinacijama za prikrivanje financijskog stanja treba vrhunsko znanje i iskustvo iz poslovnog svijeta. Perjanica Povjerenstva treba biti Maras, cije je znanje i profesionalno iskustvo otprilike nula ili malo ispod. Povjerenstva rijetko kada i gdje daju ista pametno i pozitivno. Ako se vec mora raditi Povjerenstvo, neka tu bude Aleksic, Simic, te clanovi SDP-a i HDZ-a koji se stvarno razumiju u biznis i zakon, a ne populisti i sarlatani.

DU
Deleted user
20:48 07.10.2017.

Revizija nije ustanovila nista specijalno Lex agrokor je odgodjeni stecaj saborsko povjerenstvo je komisija za porijeklo imovine nista Agrokor je vjerna slika hrvatskog gospodarstva i politike u hrvata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije