Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.01.2020. u 11:40

U ovom trenutku nisu ugroženi samo hrvatski vojnici u Iraku, već svuda gdje su i američki vojnici

Hrvatski vojnici koji su bili u Iraku već su na sigurnom. U trenutku eskalacije krize i američkog atentata na zapovjednika Iranske revolucionarne garde Qasema Soleimanija u misiji NATO-a u Iraku zatekao se kontingent od sedam vojnika koji se trebao vratiti kući, kao i novi kontingent od sedam vojnika koji ga je trebao zamijeniti.

Tako je 14 hrvatskih vojnika iz Iraka evakuirano u Kuvajt, odakle će se kontingent koji je završio misiju vratiti kući, dok će kontingent koji ga je trebao zamijeniti u Kuvajtu pričekati razvoj situacije. Irački parlament u nedjelju je donio rezoluciju kojom od svih stranih vojnika zahtijeva napuštanje Iraka, a misija NATO-a u toj zemlji zasad je suspendirana.

Video: Zoran Milanović obratio se medijima

Iako iz Ministarstva obrane tvrde da vojnicima u Kuvajtu ne prijeti nikakva opasnost, problem sigurnosti hrvatskih vojnika u tom dijelu svijeta time nije riješen. Naime, u ovom trenutku nisu ugroženi samo hrvatski vojnici u Iraku, nego svuda gdje su raspoređeni i američki vojnici, koji bi mogli postati ciljevi napada proiranskih snaga, ponajprije u Afganistanu, gdje se nalazi 110 hrvatskih vojnika.

Izabrani predsjednik Zoran Milanović još je kao kandidat na početku kampanje u ljeto prošle godine predložio potpuno povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistana tvrdeći kako to “nije naš rat, pa čak ni NATO-ov rat”, podsjetivši kako je njegova Vlada smanjila broj hrvatskih vojnika u toj zemlji s 350 na 50, ali je taj broj kasnije ponovno povećan. Sada će se Milanovićeva predizborna obećanja suočiti sa stvarnošću. Kada je riječ o misiji u Afganistanu, svih ovih godina između HDZ-a i SDP-a nije bilo nikakvih razlika, a zadnju rotaciju hrvatskih vojnika u Afganistanu podržali su i vladajući i opozicijski zastupnici. Trebat će, kao i uvijek, konzultirati i saveznike u NATO-u.

Prije takve odluke Milanović će morati razgovarati s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i premijerom Andrejom Plenković o trenutačnoj situaciji. Razum nalaže da takva odluka treba biti donesena konsenzualno, u dogovoru svih aktera, jer pitanja koja se tiču sigurnosti hrvatskih vojnika ne smiju biti predmet politikantstva i strančarenja. Bit će to prvi test za predsjednika Milanovića.

Komentara 4

DU
Deleted user
11:55 08.01.2020.

Više nam je na vanjskopol. planu donijela ta vojna nazočnost u Afganistanu, rame uz rame s američkim postrojbama tamo - nego svi ostali potezi naših ambasadora po svijetu. Ukratko, to je neki muß - ako želimo am. zaštitu u presudnim pol. momentima, kao što je bio slučaj Gotovina, afera sa Slovenijom itd. Jasno se pozna tko je rekao : Odbij!

Avatar Mario1000
Mario1000
17:25 16.01.2020.

Nema taj milanovic pojma o zivotu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije