Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Predstavnički dom odobrio plan za spašavanje automobilske industrije

11.12.2008.
u 10:14

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u srijedu prijedlog zakona kojim se odobrava 14 milijardi dolara zajma američkoj automobilskoj industriji kako bi je se spasilo od bankrota, no još je na Senatu da to odobri, javljaju svjetske agencije.

Demokrati i Bijela kuća nadaju se da bi zakon mogao stupiti na snagu do kraja tjedna, no strahuju od jakog protivljenja republikanskih senatora.

Članovi Predstavničkog doma, glasujući s 237 glasova "za" i 170 "protiv", odobrili su prijedlog prema kojem bi se odmah deblokirala sredstva u korist General Motorsa (GM) i Chryslera koji su najavili da bi mogli objaviti bankrot ne dobiju li savezni zajam koji im je potreban zbog snažnog pada prodaje automobila tijekom američke recesije.

Ford Motor naveo je da zasad nema problema s likvidnošću, no upozorio je da bi i on mogao zapasti u sličnu situaciju propadne li jedan od njegovih konkurenata.

Proizvođači automobila i političari složili su se oko donošenja zakona argumentirajući to potrebom očuvanja milijuna radnih mjesta kao i potrebom da se spriječi mogućnost da američka ekonomija upadne u još dublju i dugotrajniju recesiju.

(Hina)

Želite prijaviti greške?