Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA Zagrebačka burza dio svjetske dioničarske drame

Potop burza u Europi, Crobex otklizao 7,6 posto

burza-txt.jpg
import
24.10.2008.
u 14:18

Dionice na svjetskim burzama danas su pale na najnižu razinu u zadnjih pet godina jer ulagači okreću leđa tržištu u strahu od globalnoga ekonomskog usporavanja. Zagrebačka burza počela je trgovanje u potpunom pesimizmu, što zbog prilika u zemlji, što zbog vijesti iz svijeta.

Poslovne prognoze
Pad od 11 posto u Južnoj Koreji predvodio je današnje poniranje na europskim burzama koje su bile u minusu više od osam posto, unatoč znakovima koji su ovoga tjedna govorili o stabilizaciji na novčarskom tržištu. No, financijska kriza proširila se izvan bankarskog sektora.

Proizvođači, kao japanski Sony, ili trgovci, kao Amazon.com, izvještavaju o smanjenju svojih poslovnih prognoza zbog slabljenja potražnje potrošača, automobilska industrija proživljava pravu agoniju zbog pada potrošačke moći i svoje planove reže na smanjenje prihoda od čak 25 posto. Na tokijskoj burzi dionice su pale 9,6 posto, a danas tijekom dana zaustavljeno je zbog velikog pada trgovanje američkim "futuresima", kao uvod u veliku katastrofu kada krene trgovina na Wall Streetu. I na valutnom tržištu bilo je burno, japanski jen znatno je ojačao jer investitori kupuju američke i japanske obveznice kao utočište u krizi.

Zagrebačka burza bila je uz bok trima glavnim europskim burzama, londonskoj, pariškoj i frankfurtskoj, čiji su indeksi bili u crvenom osam posto. Pad britanskog gospodarstva u trećem tromjesečju ojačao je strahovanja ulagača od recesije u Europi, stoga su danas dodatno potonuli europski indeksi, FTSE čak više od osam posto.

Kulminacija pada Crobexa na 2209 bodova dogodila se nakon višednevnoog pada dionica. Glavni neslavni predvodnik je Atlantska plovidba, koja već nekoliko dana dnevno gubi barem 10 posto. Drastičan pad vozarina uzrokovanih početkom recesije i smanjenim obimom industrijske proizvodnje u svijetu, osobito u Kini, dotukao je naše brodare, a posebno Atlantsku kao predvodnicu sektora.

Gdje je dno?
Najtrgovanija je, s više od 20 milijuna kuna prometa, dionica HT-a, čija je cijena oko podneva iznosila 224 kune, 5,3 posto manje u odnosu na današnju. Milijunski promet ‘prikupile’ su i dionice Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena u padu više od 5,8 posto, IGH, koji je u minusu 8,9 posto, Ingre, s padom od 7,9 posto, Dalekovoda, s minusom od 9,2 posto te povlaštene dionice Adris grupe, koje bilježe pad od oko 7 posto.

Panika na burzi gotovo je sasvim izbacila iz burzovne logike bilo kakvu računicu o vrijednosti dionica i tvrtki. Prodaje se sve, manje više linearno padaju sve unovčive dionice. Nezamislivo niska razina Crobexa opet postavlja pitanje je li dosegnuto dno i ima li mjesta dodatnom padu dionica. No, događaji koji utječu na dionice doista se ne mogu predvidjeti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?