Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.02.2011. u 12:00

Na koncu bi moglo biti stvoreno uvjerenje da su rat u bivšoj Jugoslaviji počeli Tuđman i Hrvati.

U isto vrijeme dok haaško tužiteljstvo za šestoricu hercegovačkih Hrvata traži 220 godina zatvora, bosanski Srbi dobivaju međunarodni poštanski kod za svoju bosansku državu! Hercegovački bi Hrvati zbog rata u Bosni i Hercegovini, zbog svojedobnoga proglašavanja Herceg-Bosne, odnosno „pokušaja stvaranja Velike Hrvatske“, mogli biti osuđeni umrijeti u zatvoru. Bosanski Srbi, pak, koji su polovicu BiH proglasili svojom, sada su dobili i svoj međunarodni poštanski kod, različit i neovisan o onome Bosne i Hercegovine. A uskoro bi vjerojatno mogli dobiti i puno više. Ne bi se trebalo čuditi da dobiju i političku neovisnost. Jer, kada su posrijedi tzv. međunarodna zajednica i tzv. Republika Srpska, sve je moguće.

Šestoricu hercegovačkih Hrvata tereti se da su u sklopu „zajedničkog zločinačkog pothvata“ proglasili Herceg-Bosnu s namjerom „stvaranja velike Hrvatske“. Zapravo se preko njih tuži i okrivljuje pokojne, predsjednika Tuđmana i ministra Šuška, odnosno Hrvatsku. Optužnica protiv šestorice i protiv Gotovine, Markača i Čermaka u biti je ista optužnica u dva dijela. Trojicu se optužuje za protjerivanje hrvatskih Srba, a šestoricu za „diobu Bosne“ kako bi se od nje odlomljeni dio pripojio u neku “veliku Hrvatsku”. Budu li i trojica i šestorica proglašena krivima, zapravo će u konačnici krivima biti negdašnji politički vrh Hrvatske i njezin prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman. Na koncu bi moglo biti stvoreno uvjerenje da su rat u bivšoj Jugoslaviji počeli Tuđman i Hrvati s namjerom stvaranja neke velike Hrvatske, a ne Srbi i Milošević s idejom o stvaranju što veće Srbije!

Hercegovačkoj se šestorici najvećma sudi zbog nečega što nije uspjelo, makar da je i bilo planirano. Gdje je taj dio koji su oni odvojili od Bosne i Hercegovine? Je li to sada, unutar BiH, neki ekskluzivno hrvatski teritorij gdje žive jedino Hrvati? Ne postoji, ali postoji stalni povik i na samu pomisao da i Hrvati u BiH dobiju svoj entitet! O tome se ne želi čuti ni u BiH ni u tzv. međunarodnoj zajednici. Ali se velikodušno Srbima dopustilo da s više od polovice Bosne i Hercegovine protjeraju sve etnički drukčije, a onda ih se za „etničko čišćenje“ i genocid još i nagradi polovicom Bosne! Čak im se prepusti i Srebrenica! Ima li od toga išta nemoralnije, besramnije i perverznije? A u Daytonu se sve to još i legalizira!

Zasebni međunarodni telefonski broj za RS samo je nastavak nekadašnje svjetske politike. No i sami su Srbi njezini sposobni akteri. Kako oni u RS, još i više oni iz Srbije. Ako su već ostali bez Kosova, Srbi su zauzvrat namireni u BiH. Zasad još ne i formalno teritorijalno. No, stvarno je to već provedeno – RS je već godinama isključivo srpska. A uskoro možda sve bude i politički-pravno formalizirano. Jer, ako je svojedobna dodjela međunarodnoga poštanskog koda Kosovu, dok je još formalno bilo dio Srbije, bilo najava njegove neovisnosti, moguće je da će isti način vrijediti i za RS. Bošnjački i hrvatski dio vrha BiH ne želi niti čuti o takvoj mogućnosti. A protiv mogu vjerojatno učiniti koliko su i njihovi prethodnici mogli protiv Daytona.

Bude li RS i formalno državom, protjerani se Hrvati i najveći dio Bošnjaka vjerojatno nikada neće vratiti u nekadašnji zavičaj. A i onima koji su u BiH sigurno neće biti lako. Jer ako su Hrvati već sada u takvom pravnom i političkom položaju da im predstavnika u državnome vrhu mogu izabrati drugi, a ne oni sami, onda se slični apsurdi najvjerojatnije mogu samo umnožiti.

Umjesto da se slože i kažu famoznoj međunarodnoj zajednici – mi ne želimo sudjelovati u vašoj demokratskoj farsi, pa kad ne možemo sami izabrati svoga predstavnika, onda ga vi sami birajte, oni izlaskom na izbore toj farsi daju privid demokracije! Usprkos tome što Hrvati i u BiH i u Hrvatskoj čine što svijet od njih traži, on od njih traži sve više. Naposljetku bi mogao tražiti da priznaju i da su započeli rat!

Ključne riječi

Komentara 72

GR
Gradinar
07:47 17.02.2011.

Izvanredan komentar. Tužna istina. Dok su se tipovi koji su obnašali vlast u Hrvatskoj bavili čerupanjem novostvorene države, Srbija je radila, kao i uvijek, da poraz pretvori u pobjedu. Stvarno su naši političari jadni!

OB
-obrisani-
12:51 16.02.2011.

vreme je da i hrvati osete pravdu zapada u kojoj su srbi uzivali 20 god.od nas su pravili zveri i divljake,a sad pokusavaju da to isprave,od vas pravili mucenike i jadnike,a sad ponovo stavljaju akcenat i forziraju vas nacizam i ustastvo....sreca sto su ljudi kratke pameti,kao ovce brzo zaboravljaju....

BU
bura2
21:29 16.02.2011.

@Magic Serb! Idi ti lipo na svoj portal www.vesti-online.com pa tamo pricaj bajke! Tamo ces imat kome solit pamet jer je tamo sila tvojih istomisljenika! Tamo su sve drzave i krajine svita okupljene u Veliku Srbiju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?