Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.05.2012. u 11:16

Kad bi u Europskoj uniji znali koja smo mi šega, odmah bi nas primili u društvo!

Mnogima koji su imali produljeni vikend i danima nisu radili, praznujući (ne)rad, ovaj obični vikend bit će k’o nerodna godina. Pogotovo ako nisu primili plaću, ne samo za prošli mjesec. A kako je tek armiji nezaposlenih u BiH, kojima su svi vikendi produljeni u nedogled. A mogućnosti skraćene, povlastice uskraćene i tako u tom stilu na silu. No, stiglo je proljeće pa će neke od njih ogrijati sezonsko sunce u sezoni i posezoni. Netko će morati pomagati onima koji rade na moru jer će more biti prepuno onih koji ne moraju raditi. Radni čovjek mora preko mora mora, a more ne mora, rekao bi pjesnik. A porekao netko tko na određenom mjestu biti mora pa bio on noćna mora nemoćnih ljudi od morala.

Velik je broj onih koji u Bosni i Hercegovini ništa ne rade, a primaju plaće, a sve više je onih koji rade, a plaću ne primaju, ili gotovo i ne primaju. Ovi prvi neradnim danima puno manje koštaju ove druge i sve one koji nešto rade. A dokle će to tako, pitanje je EU više nego SAD. U Bruxellesu kažu da je bruka koliko ih u BiH radi tamo gdje se gotovo ništa ne radi te koliko bi se toga moglo raditi, ali nitko na tome ne radi. Radi čega i zbog koga, više se pitaju gramatičari i pravopisci nego političari i zakonodavci.

Građani BiH prema recentnim istraživanjima među deset su najporočnijih u svijetu. Poroci Miamija mlaka su voda za ljudske poroke u BiH. A za one neljudske, poroci Miamija prave su vrline.

- Ma, jamija i gotovo - kažu jedni.

- Mama mia - žale se drugi.

A treći - nadaju se konačnoj sreći. Jer bez treće u BiH nema sreće. Ona Rojsova (Tko je jamio, jamio) u BiH još ne vrijedi. Jer i dalje jamljaju se nacionalna prava, županijske ovlasti, nacionalne kvote, banknote, razne dote, pa i diplomatske note. A sve češće i žešće govori se o odcjepljenju od BiH, cijepljenju protiv entiteta, cijeđenju županija, izopćenju općina, a seljenje seljana stara je priča. Pa se unitaristi iz većeg entiteta i separatisti iz manjeg jedu međusobno, a ne znaju kako se loše hrane. Sve više je krivih prijevoda i prevođenja žednih preko vode. Pa Hrvati međunarodnim čimbenicima kažu:

- Bh. Hrvati moraju biti ravnopravni!

A onda im prevoditelji prevedu ovako:

- Bh. Hrvati moraju biti ravnodušni! Izborni glasovi pretvaraju se u poslijeizborne jauke, čuvari Daytona u jatake onih koji ga krše. Netko bi toj BiH trebao podmetnuti leđa, a stalno joj podmeću noge. I pilaju onu treću, bez koje bh. tronožac ne može ni stajati, a kamoli krenuti dalje. A trebala bi Bosna i Hercegovina i u Europu. Iako tu Europu neki čitaju kao – EUrupa! BiH ipak neće ostati potpuno zatvorena unutar Schengena sa svih strana. Prometni koridor kroz Neum bit će kvaka 22 Bosne i posebno Hercegovine s Europskom unijom. Ako neće BiH u Europu, hoće Europa u BiH. Kad neće brdo Muhamedu, hoće Muhamed brdu. BiH će se spram EU ponašati kao Mujo u zatvoru kad je zatvorski šef kazao kako će svaki zatvorenik nešto morati raditi.

- Mogu li ja raditi kao trgovački putnik?, upitao je Mujo šefa zatvora.

Bilo kako bilo ili crno, BiH koliko-toliko mora početi ispunjavati preuzete obveze ili će postati još više bez veze. Zadaci nisu ni malo laki, ali jednom se mora krenuti u stvaranje održive države triju konstitutivnih naroda i svih građana. Mujo na sve ovo reče:

- Kad bi u Europskoj uniji znali koja smo mi šega, odmah bi nas pozvali u svoje društvo!

Ali kako sada stvari stoje, a stoje li - stoje, puno toga sliči na razgovor (ne)ugodni između Zagorca i Hercegovca na polaganju državne mature. Pitanja su bila više nego teška, a Zagorac šapnu Hercegovcu:

Da mi je znati tko je sastavil ova pitanja?

- E, da je meni znat’ onoga koji će ih ispravljat’, uzvrati Ero s ovog svijeta.

Ključne riječi
BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?