Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIPS&TRICKS

Podstanarstvo – osigurajte se i nemojte odustati od svojih prava

28.01.2009.
u 09:32

Imate određeni novčani iznos koji vaša financijska konstrukcija može podnijeti, četvrt kojoj dajete prednost i tisuće oglasa s ponudom. Čak i ako se nekome iz ove rečenice učinilo da bi unajmljivanje stana mogao biti jednostavan pothvat, svi koji su to isprobali (a da pri tome nisu imali uistinu puno puno sreće) znaju da riječ o "avanturi" koja stoji živaca, vremena i naravno - novca. Svijet licemjerja, prijevara i lažnog sjaja koji nema nikakve veze s Hollywoodom - svijet je hrvatskog podstanarstva.

Odmah na početku ostavit ćemo prostora za sve one poštene ljude koji su možda u nekome životnom razdoblju i sami bili podstanari. Ako ste rođeni pod sretnom zvijezdom, naletjet ćete baš na njih. Prepoznat ćete ih po sljedećem – dopustit će vam da u miru pregledate svaki kutak stana, neće zahtijevati da svaki mjesec nekoliko puta dolaze u stan u kojem boravite kako bi vas provjeravali, a dođe li do kvara bojlera, perilice za rublje ili klimatizacijskog uređaja, oni su ti koji će platiti popravak. Na kraju i ono najvažnije – stan koji vam nude doista je pogodan za život.

No, kao što smo već napomenuli, oni su rijetki, u što se većina uvjerila na najbolniji način - iz vlastita iskustva. Objasnimo prvo onaj pojam "stan pogodan za život". Postoje, naime, ljudi koji su uvjereni da je njihova garaža u dvorištu, ako u nju postave krevet i namještaj, idealno mjesto za život svakoga mladog čovjeka. Uvjereni su i kako je sasvim logično tu istu garažu prozvati garsonijerom i za nju tražiti 200 eura mjesečno, jer ipak je ta garažica smještena pored Jaruna koji se danas ubraja u elitnije četvrti.

Slijedi niz stanova koji postižu cijenu zbog toga što su u samom središtu grada Zagreba. To što namještaj uključuje drvene klupe i oštećene naslonjače iz razdoblja Austro-Ugarske, pećnica koja u svakom trenutku prijeti mogućom eksplozijom ili kupaonice u kojima ponekad zahodska školjka propadne u pod, dok žbuka pada sa zidova, a na nekadašnjem mjestu pločica ostali su samo ostaci ljepila, to sve ne smanjuje cijenu stana, ali omogućuje ostalima koji su makar minimum uložili u svoj prostor da je povise.

Na stranu zašto gradska vlada dopušta da stanovi doslovno propadaju jer su u vlasništvu onih koji očito u njih ne mogu ulagati, prijeđimo na stupanj kada ste u moru neuseljivih stanova, bilo da je to zbog njihova stanja, toga da kupaonicu dijelite s prva dva susjeda ili ste uz stan dobili i vlasnikovu baku, pronašli onaj koji vam trenutačno odgovara.

Osnovna pitanja još prije nego dođete pogledati stan su – kakvo je grijanje (centralno, plinsko ili na struju), koliki su otprilike iznosi mjesečnih računa, ima li telefonsku liniju i antenu te što sve dolazi u kompletu sa stanom (namještaj, perilica za rublje, televizor...).

Ako je sve u stanu na struju, zaobilazite ga u širokom luku jer bi vas mjesečne režije mogle stajati malo bogatstvo. Najisplativije je plinsko etažno grijanje, dok bi toplana značila zlatnu sredinu. Što se tiče svega ostaloga, uvijek postoji mogućnost dogovora s vlasnikom što ćete doznati već za prvog razgovora i pregleda stana.

Bez obzira kako vaš novi stanodavac izgledao simpatično, makar bila riječ i o dražesnoj bakici nalik nekoj iz reklame, ne dajte se šarmirati. Prije bilo kakvog ugovora, predujma i sličnog provjerite sve o čemu ovisi udobnost vremena koje ćete provesti u tom stanu, makar to značilo zaviriti u apsolutno svaki kutak stana, isprobati madrac i upotrijebiti zahod.

Dakle, zanemarite to što vam je vlasnik upravo rekao kako štednjak besprijekorno radi, zamolite ga da vam pokaže kako se s njime rukuje. Ne zaboravite na plinsku bocu koju također treba provjeriti, a isto vrijedi i za vodokotlić te bojler.

Ne zaboravite na sve slavine u stanu te zavirite podno sudopera da provjerite kapi li voda ili raspada li tamo slučajno zaboravljeno. Pregledajte u kakvom su stanju prozori, jer nema gorega nego zagrijavati stan u hladnim zimskim noćima dok vaši prozori više odgovaraju nekoj "vili propuh" i jedini način da ih u potpunosti zatvorite uključuje korištenje kuhinjskih krpa, ljepljivih vrpca i kartona.

Koliko god se možda suludo sve ovo činilo, nije se jednom dogodilo da osoba tek nakon useljenja u stan otkrije kako nema tople vode, kako sifon sudopera propušta vodu, kako je bojler opasan po život, krevet stoji samo zato što ga pridržavaju cigle ili je pak u sredini madraca rupa veličine prosječnoga vulkanskog kratera, a najviše "zabave" zasigurno pružaju hladnjak, vodokotlić ili perilica za rublje jer ih je nemoguće isprobati odmah, pa vas nakon nekoliko dana jednostavno iznenade.

Ako vas nešto od navedenog ne smeta, još uvijek to možete iskoristiti za snižavanje cijene, no bilo bi dobro za vas da sve odmah nekim ugovorom dogovorite s vlasnikom. Najbolja je varijanta da vas stanodavac prijavi jer se to odbija od poreza, no i u onoj varijanti "na crno" poželjno se na neki način osigurati.

Većina će tražiti predujam za prvi mjesec, što automatski znači da se tim predujmom (ako iznosi mjesečnu stanarinu) pokriva vaša posljednja rata. Bude li stanodavac inzistirao na povratu najma tek nakon vašeg iseljenja, ne popuštajte. Kao što svaki profesor, želi li, učeniku može sniziti ocjenu, tako i vaš stanodavac može pronaći "oštećenja" zbog kojih će vam odbiti povrat predujma. Naravno, sve se to da riješiti, jer tko još danas ne poznaje neke "dečke koji to rješavaju za 100 kuna", no to sa sobom povlači neke nelegalne radnje.

U svakom slučaju, za sve uređaje u stanu koji su bili oštećeni prije vašeg ulaska u stan odgovoran je stanodavac i upravo je njegova dužnost zamijeniti ih ispravnima. Na kraju krajeva, zato mu i plaćate stanarinu. Vaše je da redovito podmirujete režije, za koje obvezno prije sklapanja dogovora zatražite izvatke plaćenih računa za protekli mjesec, kako biste dobili uvid u prosječne troškove, i održite stan u stanju u kojem ste ga unajmili. Nezgode su naravno moguće, njih ili riješite sami ili u dogovoru s vlasnikom (zamjena ogledala, zahodske daske i slično...).

Možete se odmah raspitati i za susjede ili ih samostalno upoznati nakon useljenja. Čisto da odmah znate na čemu ste te da spriječite iznenadne posjete radi "dobrosusjedskih savjeta" u kasnijim večernjim satima samo zato jer vam je nekolicina prijatelja svratila na čašicu razgovora. Planirate li u dogledno vrijeme udomljavanje kućnih ljubimaca, također bi bilo preporučljivo provjeriti sa svojim stanodavcem kakvo je njegovo stajalište o tom pitanju, jer bi dovođenje pred gotov čin moglo rezultirati izbacivanjem i vas i ljubimca.

Možda se ovako sve na papiru čini užasno jednostavnim, no ne zaboravimo na ključan i neizostavan čimbenik – ljudsku narav koja je u stanju od jednostavnoga napraviti složeno, koja bi za osobni profit napravila stvari koje vam nisu ni na kraj pameti ili svojim paranojama vršila invaziju na vaš privatni prostor dok vas nema u kući ili svakih nekoliko dana navraćala po "nešto što neophodno treba iz stana". Zato se na svakom dogovoru na neki način osigurajte, i ne odustajte od svojih prava koje ste dobili sa svakom novom plaćenom stanarinom.

(mbb)

Želite prijaviti greške?