Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USUSRET BEOVIZIJI Srbijanski izbor za pjesmu Eurovizije još nije održan zbog nereda u Beogradu

Pjesma 'Zavet', favorit za Eurosong, mogla bi biti diskvalificirana zbog kosovskih motiva

bjuti-txt.jpg
Fotografija preuzeta s kurir-info.co.yu
05.03.2008.
u 12:12

Pjesma grupe Beauty Queens "Zavet", jednog od dva najveća favorita za predstavnika Srbije na Eurosongu, mogla bi biti diskvalificirana zbog - kosovskih motiva u tekstu. Beovizija, izbor srbijanske pjesme za pjesmu Eurovizije, trebao se održati 20. veljače, ali su organizatori odustali zbog nereda u Beogradu.

Neki izvođači, čija imena nisu otkrivena, zahtijevali su da se pjesma diskvalificira ili da se promijeni dio pjesme koji sadrži kosovske motive. Vlado Graić, autor pjesme "Zavet" (ali i prošlogodišnje pobjednice "Molitve") kaže da nije razmišljao o tome da bi nekome moglo zasmetati ako dio pjesme bude u duhu stare kosovske pjesme. No, ta je pjesma zasigurno nastala prije proglašenja neovisnosti.

Trenutačni je problem, zapravo, činjenica da se pjesma prema pravilniku ne bi smjela mijenjati nakon predavanja komisiji. Ako se ne preradi, pak, mogla bi uslijediti diskvalifikacija. U oba slučaja pjesma će izazvati burne reakcije jednog dijela srbijanske publike.

Uz pjesmu "Zavet" glavni je favorit pjesma "Oro" Jelene Tomašević. Srbijanski forumi navode tek ove dvije pjesme kao mogućeg pobjednika. Pjesma "Oro", kažu komentatori, previše podsjeća na "Lane moje" Željka Joksimovića i "Lejlu" Hari Mata Harija. No, pozitivna je strana toga što je to provjerena formula, kažu.

Iako pjesma "Zavet" neodoljivo podsjeća na prošlogodišnju "Molitvu", na forumima to nije činjenica koja zabrinjava komentatore. Zabrinjava ih, naravno, aluzija na Kosovo. Mnogi se bune govoreći da je Srbiji dosta "kukanja za Kosovom", kako bi se ova pjesma zasigurno mogla protumačiti.

Datum održavanja Beovizije još nije poznat, kao ni sudbina pjesme za koju većina srbijanskih forumaša navija usprkos kosovskim aluzijama. Štoviše, nije poznato ni hoće li se izbor za pjesmu Eurovizije održati u Srbiji, kako je trebalo biti, zbog trenutačne situacije s Kosovom. Konačna odluka o održavanju Eurosonga bit će donesena 17. ožujka.

Dotad vam donosimo sporni dio pjesme.

K'o na sivom pozlata,
zadnja kap na žednim usnama,
sunca zrak iznad teških oblaka,
stojiš tu sred moga nemira.

Tako dalek i nem,
ja ne znam da l' smem,
da svojim te zovem.

Beli moj golube, kao zavet sveta,
ljubav je, golube, ime tvoga leta.
Ako nas rastave bele zastave,
nemoj dizati, imaj veru,
da uvek ostaćeš tu u meni,
k'o žar u pepelu....

Davno jednom bilo je.
Duše dve k'o jedna postale.

(NaM)

Želite prijaviti greške?