Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVOOSNOVANA NAGRADA BIRA LAUREATA

Pet finalista u utrci za knjigu godine

19.03.2009.
u 17:58

Napeto iščekivanje prvoga laureata novoosnovane nagrade Hrvatska knjiga godine na samome je vrhuncu. Ocjenjivački sud nagrade, koju je utemeljila Hrvatska poštanska banka, uz partnere Večernji list, Maticu hrvatsku i Hrvatsku radioteleviziju, u sastavu Franjo Sinković (predsjednik), Goran Ogurlić, Igor Zidić, Dražen Ilinčić, Gojko Bežovan, Žarko Dadić i Zvonimir Jakobović, u četvrtak je u završnicu nadmetanja za naslov naj-knjige 2008. godine pustio pet izdanja.

Među najbolje od najboljih probila su se dva romana. Tematski i formalno inovativan romaneskni triptih “Baba Jaga je snijela jaje” u nas i u svijetu glasovite Dubravke Ugrešić, našao se u društvu s besprijekornim prvijencem Roberta Međurečana “Prodajem odličja, prvi vlasnik...”.

Preostala tri kandidata za titulu Hrvatske knjige godine dolaze iz svijeta humanističkih znanosti. Teolog i filozof Tonči Matulić osvojio je žiri kompleksnim djelom “Metamorfoze kulture/Teološko prepoznavanje znakova vremena u ozračju znanstveno-tehničke civilizacije”, ocijenjenim kao nov, netipičan pogled na suvremeno stanje stvari u globaliziranome svijetu. Sve pohvale dobiva i lingvist Ranko Matasović za svoju “Poredbenopovijesnu gramatiku hrvatskoga jezika” pisanu suverenim stručnim, ali i široj publici dostupnim jezikom.

Finalist je i jedan od najčitanijih hrvatskih pisaca, autor romanesknih uspješnica Pavao Pavličić, koji “odmor” od pisanja krimića nalazi u znanstvenom proučavanju književnosti, ostvarivši mnoga kapitalna djela, među njima i “Malu tipologiju hrvatske moderne lirike”, ozbiljnoga konkurenta u skupini odabranih pet.

Tko će pak ponijeti prvi naslov Hrvatske knjige godine, doznat će se potkraj ožujka. Proglašenje pobjednika i dodjelu nagrade prenosit će HTV.

Želite prijaviti greške?