Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.02.2013. u 12:00

Tageszeitung i Bild nastavili su oko pape rat naslovnicama koji potvrđuje dalekosežnost i važnost čina Benedikta XVI.

WIR SIND PAPST! – objavio je preko čitave naslovnice njemački tabloid Bild 20. travnja 2005. Novine su uzviknule “MI SMO PAPA!”, baš kao što bi trijumf Elfa na svjetskom prvenstvu oglasile s “MI SMO PRVACI!”. U nadnaslovu je pisalo: “Naš Joseph Ratzinger je Benedikt XVI”.

Umjesto fotografije djevojke golih grudi, što je sve do lani bio zaštitni znak naslovnice Bilda, tabloid je tog dana objavio prvu sliku novog pape kako uzdignutih ruku pozdravlja mnoštvo na Trgu svetog Petra. Uz to je još pisalo i “SENZACIJA TISUĆLJEĆA!”, a u kratkom popratnom tekstu bili su istaknuti usklici: “Prvi Nijemac nakon 482 godine na Svetoj stolici! Poglavar preko jedne milijarde katolika na čitavom svijetu!”.

Otisnuta na platnu gigantskih dimenzija ta je naslovnica uskoro prekrila i čitav neboder u kojem se nalazi sjedište jednih od najprodavanijih novina na svijetu. Uspkros propagandnom sloganu “Bild dir deine Meinung!” (“Izgradi sam svoje mišljenje”), populistički i u desno nahereni Bild svojim čitateljima nije tog dana ostavio prostora za bilo što drugo osim nacionalne euforije jer je “njihov Joseph Ratzinger” izabran za papu.

Naravno, tabloidna stvarnost uvijek je pretjerivanjem iskrivljena i jednostrana. Onu drugu stranu, na jednako isključiv način iz ugla radikalne ljevice tog je dana izrazila naslovnica Tageszeitunga: čitava stranica u crnom sa sitnim nadnaslovom “Joseph Ratzinger novi papa” i velikim naslovom “Oh, mein Gott!” (O, moj Bože!).

Papin prijatelj Diekmann

Osam godina kasnije rat naslovnicama dobio je nastavak. Nakon vijesti da se Benedikt XVI. odriče papinstva Tageszeitung je ostao dosljedan. Naslovnica je ovaj put bila bijela, a iznad praznih papinski crvenih cipela opet je ispisan ironično-pobožni uzdah: “Gott sei Dank” (Bogu hvala). Bild je i ovaj put preko čitave naslovnice stavio fotografiju Benedikta XVI, ali s leđa na kojima piše: “Keine Kraft mehr!” (Nema više snage!). Glavni urednik Bilda Kai Diekmann izabrao je naslov koji pomalo brani i opravdava čin umornog pape. Tako je to barem doživio hrvatski teolog iz Berlina Frano Prcela koji me je i upozorio na Bildove naslovnice. Možda je Diekmann tako postupio i zbog osjećaja prijateljske lojalnosti, pa i zahvalnosti, za što je imao mnogo razloga. Naime, Benedikt XVI. nipošto nije zazirao od Bilda. Diekmann je često imao privatne audijencije. On je napisao i predgovor slavnoj knjizi intervjua s papom Petera Seewalda “Svjetlo svijeta”, a povrh svega s papinim je osobnim suradničkim blagoslovom izdao i “deluks” izdanje “Benediktove Biblije” u nakladi Bilda i sa zaštitnim znakom tabloida na koricama.

– Zašto se ljepota božjih stvorenja i vjerske teme ne bi pojavljivale u istim novinama? Religija nije licemjerna – odgovorio je Diekmann, papin suradnik i prijatelj, na pitanje nije li izdavanje Biblije u suprotnosti s novinama koje tiražu dižu i golotinjom. I dodao: “Crkva treba biti svuda gdje su ljudi”.

Nadmašio i Jeljcina

Ali, prava i nadasve lucidna parafraza legendarnog Bildovog “Wir sind Papst!” nalazi se na rubu ove nove naslovnice. U jednom stupcu otisnut je komentar s naslovom: “Wir sind Mensch!” (Mi smo čovjek!). U tom tekstu zamjenik glavnog urednika Bilda Alfred Draxler piše ovaj put ne o senzaciji, nego o događaju tisućljeća i naziva čudom to što prvi put nakon 719 godina jedan papa dobrovoljno napušta Petrovu stolicu. Potom kritički predviđa kako će Benedikt XVI. ovim činom “pravodobno dati priliku nekom mlađem da Katoličku crkvu (napokon) modernizira”, a iz oproštajnog govora izvlači i ističe rečenicu u kojoj papa moli oprost za sve svoje pogreške i zaključuje: “Benedikt XVI. nikada nije bio jači nego u trenutku svoje najveće slabosti”. Sjećate li se 31. prosinca 1999. godine kada je čitav svijet bio histerično zaokupljen dočekom novog milenija, sve dok ga nije utišala i skamenila vijest iz Moskve: predsjednik velike Rusije Jeljcin dao je ostavku. U trenutku kada je Crkva, skupa s čitavim svijetom, zgrčena u tjeskobnom iščekivanju neizvjesne budućnosti, Benedikt XVI. našao je način da osvoji svu moguću pažnju jednim ne ritualnim velikosvećeničkim, nego duboko promišljenim i nadasve ljudskim činom. Vrata svetog Petra ponovno su širom otvorena Duhu Svetom. Oni koji ga smatraju predvidljivim baš i nisu neki vjernici. A da Duh puše i progovara gdje hoće dokazuje i naslovnica tabloidnog Bilda s izvrsnim tekstom Alfreda Draxlera, inače poznatog sportskog novinara i autora više knjiga ne o Crkvi, nego o nogometu.

Želite prijaviti greške?