Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABIN POUČAK

Ostale banke šute o kamatnim stopama

30.12.2008.
u 20:28

Poučeni iskustvom Zabe, jučer se nijedna druga banka nije izjasnila u prilog dizanja kamata. Erste banka u ovom trenutku ne planira dizati kamatne stope. Banka će i dalje voditi računa o tržišnim okolnostima te svoje poslovanje usklađivati prema uvjetima tržišta, navode u Erste banci, koja je, kao i ostale poslovne banke oprezna u komentaru poteza drugih. PBZ također kaže da će pozorno pratiti situaciju na tržištu te će u skladu s tržišnim kretanjima usklađivati i kamatne stope u sljedećoj godini.

RBA navodi da će nakon godišnjeg obračuna i u skladu s tržišnim kretanjima donijeti odluku o visini kamatnih stopa. Vjeruje se da 2009. neće biti godina žestoke konkurencije među bankama, nego prije svega čuvanja stečenih pozicija. Splitska banka najavila je nastavak jačeg investicijskog ciklusa i otvaranje novih poslovnica u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček također je izbjegao komentirati konkretan potez Zagrebačke banke. No, dodaje da na kamatne stope utječu tri elementa: izvor sredstava, regulatorna ograničenja i trošak banke, odnosno visina premije na rizik. Posljednjih tjedana pala je samo cijena regulatornih troškova, dok su kod ostala dva elementa prisutni pritisci na rast kamata. (Lj. G.)


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?