Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tumače nalaze i daju odgovore

Tri liječnika specijalista: Besplatno pomažemo i dajemo savjete, javite se!

Foto: Privatna arhiva/Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/4
25.03.2020.
u 10:34

Specijalist ortopedije i traumatologije dr. Stipe Ćorluka, kardiolog dr. Branko Ostrički te internist-nefrolog dr. Branimir Vurušić odgovaraju na pitanja pacijenata

Srčani sam bolesnik, ako mi skoči tlak, koliku dozu lijekova smijem uzeti? Udario sam nogom, prst mi je promijenio boju, trebam li dolaziti u bolnicu? Na takva pitanja, kao i na brojna druga, u doba zaraze koronavirusom besplatno odgovara nekoliko liječnika koji su samoinicijativno u svoje slobodno vrijeme otvorili kanale komunikacije prema svojim, a onda i prema svim ostalima pacijentima – specijalist ortopedije i traumatologije dr. Stipe Ćorluka, kardiolog dr. Branko Ostrički te internist-nefrolog dr. Branimir Vurušić.

Internetsko savjetovanje ne može zamijeniti pravi pregled i to mu nije ni cilj, ali može pomoći: tako se izbjegavaju odlasci u bolnicu za stanja koja se mogu drukčije sanirati, ali se jako pazi da se svim pacijentima koji imaju probleme jasno objasni da nisu zbog ove situacije ostavljani u vakuumu te da se mogu i moraju javiti bolnicama ako imaju ozbiljne tegobe.

Dr. med. Stipe Ćorluka, specijalist ortopedije i traumatologije na Zavodu za kirurgiju kralješnice Klinike za traumatologiju KBC Sestre milosrdnice, o takvoj je ideji počeo razmišljati prošloga tjedna.

– Kako smo na klinici blokirali sve kontrolne preglede kao preventivnu mjeru, a centar smo koji zbrinjava jako mnogo tumora kralježnice, bio sam svjestan da mi je jako puno pacijenata koji imaju tumore ostalo u obradi. Da mi ne bi ostali negdje, u vakuumu, prošao sam kroz svoju listu, a i oni sami su se počeli javljati. Primjerice, bili su kod mene na pregledu, obavili su magnetsku rezonanciju ili CT i sad ne mogu do mene po mišljenje. Imam kod kuće program za gledanje snimaka, pa to mogu odraditi. Počeo sam rješavati jednog po jednog pa mi je pala na pamet da je to zapravo dobra inicijativa, da umjesto fizičke radim online ambulantu  iz domene kirurgije kralješnice, ali i cijele ortopedije i traumatologije – kaže dr. Ćorluka.

Najviše radi preko Facebooka (stipecorluka)  i Instagrama (stipe.corluka) gdje mu ostavljaju pitanja. Danas je odgovorio na više od 40.

– Mislim da je jako dobro da ljudi nepotrebno ne dolaze u ambulantu jer se tako izlažu rizicima. Nemam dijagnostiku, no mjere koje im preporučim za, primjerice, ozljede, mogu im služiti kao prva pomoć. No glavni mi je cilj da oni koji stvarno trebaju obradu ne promaknu jer sve to i dalje radimo, i dalje zbrinjavamo tumore i druge stvari koje se ne mogu odgađati – kaže dr. Ćorluka.

Na istu je ideju krajem prošlog tjedna došao i dr. med. specijalist interne medicine i subspecijalist kardiologije Branko Ostrički iz Županijske bolnice Čakovec.

– Čim je počela ovakva situacija sa zarazom, moji su me pacijenti pokušavali na razne načine kontaktirati. Pomislio sam, ako im dam privatnu e-mail adresu, da mogu preciznije, pametnije i lakše odgovoriti te pomoći i njima, ali i liječnicima opće medicine – govori dr. Ostrički.

Adresa bostricki@gmail.com se proširila i izvan kruga njegovih pacijenata pa je tijekom vikenda dobio 30-ak upita, iz svih županija, pa i iz inozemstva, neka i na engleskom jeziku.

– Psihološki aspekt ove priče loše djeluje i na zdrave, a kamoli na kronične bolesnike, kao što su srčani koji spadaju u najugroženije skupine. Naravno da ovakve konzultacije imaju velika ograničenja, nedostaje mi ključna komponenta jer pred sobom nemam pacijenta, no rješavamo ona zapravo najjednostavnija pitanja ili ih uputim da za to pitaju svog liječnika opće medicine koji ih bolje poznaje. Nekada im je potrebna samo psihološka podrška. Reći im da se ništa neće dogoditi jer su im kontrole odgođene za nekoliko mjeseci, rastumačiti im nalaz koji su dobili, a sad ne mogu do liječnika da ga očita. Pitaju koliko smiju popiti nekog lijeka, što ako im lupa ili preskače srce... – navodi dr. Ostrički.

Ključna pomoć kod njega je ona psihološka: kroničnim pacijentima tumači da će i u ovoj kriznoj situaciji dobiti pomoć u bolnicama ako im zatreba.

– Vrlo im jasno kažem, ako se stanje pogorša, da ne oklijevaju tražiti pomoć. Ustrašeni su, boje se otići u bolnicu ili na hitni prijam da se ne bi zarazili. I dalje primamo i pregledavamo bolesnike, postoji dobra trijaža i nitko se ne smije bojati tražiti pomoć – govori liječnik.

Njegov kolega iz bolnice Branimir Vurušić, specijalist interne medicine i subspecijalist nefrologije, inače i sam bubrežni bolesnik na dijalizi i pripadnik jedne od rizičnih skupina za zarazu Covidom 19, ovih je dana kod kuće te se i on uključio u online savjetovanje za bubrežne bolesti, arterijsku hipertenziju ili općenito internu medicinu s adresom branimir.vurusic@ck.t-com.hr.

– Iz svih pitanja iščitava se zabrinutost situacijom, a pacijentima je najvažnije da imaju neki kontakt ili potvrdu, makar i virtualno. Nadam se da pomažem njima, ali i sebi jer je ovo način da se sada, kad sam prisiljen biti kod kuće, osjećam korisno – kaže dr. Vurušić.

Kako u čakovečkoj, kao i u drugim bolnicama, rade u dvije skupine, uskoro će i od kuće moći pristupiti podacima pacijenata, a razmišljaju o tome da internetsko savjetovanje institucionaliziraju te da svim pacijentima podijele službene e-mail adrese za savjet i konzultacije. 

Komentara 1

DS
dr-stipe
21:33 25.03.2020.

Naglasak je samo da pomažu ili besplatno da pomažu?! Je li vrijednosni sud ljubav ili novac? Zahvalnost i poticaj drugima ili samo reklama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije