Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvrstite ga u prehranu

Maslac zamijenite maslinovim uljem: Bolje je za zdravlje i smanjuje mogućnosti srčanih bolesti

shutterstock
09.03.2020.
u 08:57

Mediteranski način prehrane itekako je pozitivan na zdravlje čovjeka, a tako i maslinovo ulje.

Istraživanje provedeno na 63 tisuće žena te 35 tisuća muškaraca tijekom 24 godine pokazalo je da zamjena maslaca s maslinovim uljem ima pozitivne učinke na zdravlje. Na početku istraživanja, sudionici nisu patlili od kroničnih i srčanih bolesti, a stručnjaci su pratili njihovo zdravlje svake tri godine, prenosi metro.co.uk.

Pogledajte hit recept Zagrepčanke za kruh koji svakome uspije:

Sudionici, koji su dnevno konzumirali više od jedne žlice maslinovog ulja, imali su 15% manje šanse za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti te 21% manje šanse za obolijevanjem od koronarnih bolesti. Čak i malena količina maslinovog ulja ima učinke na zdravlje, pet do sedam posto manje šanse za obolijevanjem od obje bolesti.

Ipak, stručnjaci savjetuju da ne biste trebali samo dodati maslinovo ulje u svoju prehranu, već biste nezdrave opcije, poput maslaca, majoneze i margarina trebali zamijeniti njime. Voditelj istraživanja, Frank Hu, rekao je: "Važna stvar je zamjena nezdravih masti maslinovim uljem kako biste smanjili kolesterol i poboljšali kardiovaskularno zdravlje."

Ovo istraživanje nahvalilo je mediteransku dijetu, koja se sastoji od velike količine maslinovog ulja, te su rekli kako je ona najzdravija dijeta koja se može pratiti. Pokazali su da osobe koje prate mediteransku dijetu te konzumiraju ekstra djevičansko maslinovo ulje imaju trideset posto manje šanse za srčanim udarima, smanjuje im se kognitivno propadanje te bolje reguliraju svoju težinu.

Osim po maslinovom ulju, Hrvatska je poznata po pijenju velike količine kave. Koliko Hrvati piju kave svaki dan sazanjte u videu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije