Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krenite danas

Čitanje knjiga prije spavanja najbolji je način za provesti slobodno vrijeme: Poboljšava san, mentalno i fizičko zdravlje

shutterstock
12.03.2020.
u 09:14

Stručnjaci često napominju koliko je važno odvojiti vrijeme za sebe i uživanje pored svih obaveza, a uglavnom se preporučaju razni oblici wellnessa - zdravi sokovi, treninzi, meditacija i slično.

New York Post prenosi kako je novi oblik 'wellnessa' čitanje knjiga koje je, za razliku od drugih oblika, najjeftinije i najlakše dostupno.

Čitanje prije spavanja poboljšava kvalitetu sna, smanjuje razinu stresa, popravlja raspoloženje i pomaže pri boljem donošenju odluka. Također, puno je bolji način opuštanja od pregledavanja društvenih mreža i gledanja televizije.

Kako žive mladi u Hrvatskoj? 71 posto živi kod roditelja, svaki četvrti želi nevinog partnera:

Svjetlo televizije vašem mozgu daje signal da je još uvijek dan, pa ćete tako teže zaspati, a ujutro se nerijetko probuditi mrzovoljni i umorni. Također, ta svijetlost može spriječiti proizvodnju melatonina - hormona od kojeg osjećamo umor.

Vašem umu potreban je 'bijeg' od kompjutora, notifikacija i tehnologije.

Ovo istraživanje pokrenula je izdavačka kuća Penguin Random House, a njihova menadžerica Kelsey Manning kaže: "Dokazano je da čitanje pozitivno utječe na mentalno i fizičko zdravlje, a mislim da mi kao izdavačka kuća trebamo širiti tu poruku."

Komentara 1

Avatar nestimenigovorit
nestimenigovorit
12:43 12.03.2020.

Također, puno je bolji način opuštanja od pregledavanja društvenih mreža i gledanja televizije. :) :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije