Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI BANKARSKI POREDAK

Opada ugled švicarskih, a raste singapurskih banaka

14.12.2008.
u 09:18

Financijska kriza koja se sa sjeverameričkog kontineta prelila diljem svijeta poljuljala je stabilnst i švicarskij banaka, poput jedne od vodećih - UBS banke.

S druge strane u svjetlu nastalih posljedica, iznad krize izdigle su se singapurske novčarske institucije, odolijevajući potresima koji su zahvatili svijet te ulijevajući povjerenje svojim klijentima.

Azijska država - grad, koja se može dičiti i s najvišom stopom milijonera u svijetu, uživa u blagodatima dobrog upravljanja financijama, koje se pak ne ogledaju u SAD-u te Europi, procjenjuje Reuters, koji donosi priču o slabljenju ugleda švicarskih, a rastu singapuskih banaka.

A to se dogodilo uz ostalo, i zbog vrlo strogog bankarskog sustava i cijelog niza ograničenja, kojega tek sada pred udarima krize, pokušavaju kopirati i ostale države, a među njima i Švicarska.

Singapur svoj uspjeh može zahvaliti činjenici da su klijenti, svaki vrijedan više od 50 milijuna dolara, počeli okretati leđa bankama u Švicarskoj te dolaze sada u ovaj azijski megapolis.

Riječ je ponajviše o bogataškoj eliti azijskog kontinenta, koja se iz Europe, ne samo svojim depozitima, već i potrebama za luksuzom, sada iznova vraća bankama u svoje susjedstvo.

Unatoč lokalnoj recesiji koja je zadesila i Singapur, posljedice su znatno podnošljivije, a rezanje radnih mjesta neusporedivo s onima u Europi.

Baš kao što Monako danas uživa ugled svjetskog poreznog raja, tako je Singapur uveo sustav stroge kontrole i sigurnosti bankarskog sustava, što je od velikog povjerenja za "krupnu" klijentelu.

Ali isto tako nije pristupio sporazumu Ekomomske organizacije za suradnju i razvoj o transparentnosti i razmjeni informacija, napose i u bankarskoj sferi.

To je pogodovalo optužbama odaslale SAD na račun singapurskog bankarskog sustava u kojem se, kako tvrde, čuvaju novci Myamarske hunte.

S druge strane središnja singapurska banka uvjerava kako se novac koji potiče od kriminalnih aktivnosti nikako ne može skrivati iza strogog ondašnjeg zakona o povjerljivosti. Svaka sumnja se otklanja suradnjom s istražiteljima koji su iznad obveze čuvanja bankarske tajne, poručuju.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?