Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.10.2013. u 12:26

Nekad su na ljestvici najtraženijih knjiga dominirali veliki svjetski književnici, a danas na njoj nema nobelovke Alice Munro, no zato je knjiga Rujane Jeger o njenoj intimnoj povezanosti s njezinim psom pravi hit u "Pola ure kulture"

Novinar Gordan Nuhanović, autor najbolje i najnovije rubrike u emisiji “Pola ure kulture”, stoji pred školskom pločom na kojoj je kredom napisao, u četiri kolone, najtraženije knjige ovog tjedna i one iz 1998. godine. Usporedba naslova i autora pokazuje koliko smo u petnaest godina poglupjeli, profesorski simpatično obrazlaže g. Nuhanović, jer knjige koje su se 1998. godine najviše tražile pisali su veliki autori, a prvih sedam naslova na današnjoj ljestvici obično su smeće.

Na njoj nema ni jedne od dvije prevedene knjige nobelovke Alice Munro, no zato je knjiga Rujane Jeger “Bez dlake na jeziku”, o njenoj intimnoj povezanosti s njezinim psom, pravi hit. Među tjednih sedam knjiga nema ni knjige “Sto faca i Aca” novinara Aleksandra Stankovića, koja je prošlog tjedna bila na vrhu. Razlog njena nestanka vrlo je jednostavan. U gigantskom sustavu nakladnika Stankovićeve knjige (zagrebački VBZ) ovog je tjedna nedostajao mali kotačić – gospođa koja šalje podatke bila je na bolovanju.

Da “Pola ure kulture još daje znakove života, osim Nuhanovićeve rubrike, svjedoči i objavljeni odgovor Velimira Viskovića na prošlotjednu zamjerku Slobodana Prosperova Novaka da u Viskovićevoj “Hrvatskoj književnoj enciklopediji” ima premalo redaka o Josipu Đurekoviću. U Novakovoj “Povijesti hrvatske književnosti” nema ni retka o Josipu Perkoviću. Pogreška je golema, osobito ako je mjerimo Novakovim mjerilima – zaključuje g. Visković. Slobodan Prosperov Novak odgovorit će mu idućeg tjedna.

>>Kći šefice Vesne Karuze u maminoj emisiji!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?