Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kauboji protiv bogataša

Šeici mijenjaju trenere kad se sjete, a miješaju se i u taktiku

Duvnjak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/9
07.08.2016.
u 11:39

Prvu utakmicu na Olimpijskim igrama u Riju hrvatski rukometaši igraju protiv Katara (14.30 sati)

Rukometaši Hrvatske trebali su na Svjetskom prvenstvu 2015. u Dohi igrati u finalu s domaćinom Katarom. Da nije bilo onog nesretnog poraza od Poljske u četvrtfinalu tako bi vjerojatno i bilo. No, nisu naši dečki dugo čekali na sraz s aktualnim svjetskim doprvacima.

Godinu i nešto kasnije ždrijeb je odredio da nam upravo Katar bude prvi suparnik u Riju. Katar je na svjetskim prvenstivima uglavnom igrao u President cupu, natjecanju reprezentacija koje su se nadmetale od 17. do 24. mjesta. I onda je odjednom, kao 20. momčad SP-a 2013. godine, dvije godine kasnije postao svjetski doprvak.

Rivera: Idemo po medalju

Rukomet u Kataru nekad nije bio ni približno popularan kao primjerice u Japanu ili Južnoj Koreji koji su godinama bili perjanice azijskog rukometa na velikim natjecanjima. No, malo pomalo dolazilo je u Katar i okolne države, Kuvajt, Bahrein, Saudijsku Arabiju..., sve više europskih trenera.

Kada sam prije desetak i više godina trbuhom za kruhom prvi put otišao raditi u Saudijsku Arabiju, ljudi su mi se smijali. Danas je u tim zemljama zarada takva da svi žele tu raditi – rekao je Nenad Šoštarić, nekadašnji izbornik ženske rukometne reprezentacije.

Katar je debitant na Igrama. Najviše nastupa ima Južna Koreja (sedam), a potom slijede Japan (tri), Kuvajt (2) i Kina (1). Isti raspored snaga je i na svjetskim prvenstvima. Južna Koreja ima 12, Japan 11, Kuvajt sedam, Saudijska Arabija šest, a Iran, Bahrein i Kina imaju po jedan nastup.

- Kada je Katar dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva, pitali su me želim li biti izbornik. Dugo sam razmišljao i premišljao da bih na kraju pristao. Novac nije igrao bitnu ulogu, samo da se zna. Sada želimo osvojiti i olimpijsku medalju - rekao je Valero Rivera, španjolski trener koji je s Barcelonom bio više puta prvak Europe.

I dok je Katar na prethodnim svjetskim prvenstvima igrao isključivo s domaćim igračima, na SP-u u Dohi nastupio je s legijom stranaca. Od 17 prijavljenih igrača, stranci su bili oba vratara - Danijel Šarić i Goran Stojanović, zatim Mabrouk, Zakar (oba Egipat), Roine (Francuska), Capote (Kuba), Memišević (BiH), Marković (Crna Gora), Vidal (Španjolska), Damjanović (Srbija) i Benali (Tunis). Na Hrvatsku će Rivera samo s devet stranaca.

O Kataru sve znamo. U jednoj rečenici – ima dva sjajna vratara i dva bombardera, Capotea i Markovića. I ne igra sa sedmim igračem u napadu, što bi mogla biti naša prednost – istaknuo je Valter Matošević, trener naših vratara.

Tomić i Vuglač u Kataru

Katar je trenutačno obećana rukometna zemlja. I za trenere i za igrače. Veselinu Vujoviću ponudili su prazan ček. Samo je trebao napisati iznos koji želi. Od Hrvata ondje trenutačno igraju Mario Vuglač i Mario Tomić koji je dobio i katarsko državljanstvo i bio u konkurenciji za Rio.

- Imaju tek nekoliko klubova u Prvoj ligi i sve utakmice igraju se u Dohi. Kako ima jako puno stranaca, utakmice su prilično kvalitetne. Samo su tamo problem šeici, vlasnici klubova, koji mijenjaju trenere bili oni uspješni ili ne. U nekim slučajevima čak se miješaju i u taktiku. Ako se ustanu na lijevu nogu, gotov si - rekao je Nenad Kljaić koji je radio u Kataru, a danas je izbornik Saudijske Arabije.

Priča se da su rukometaši Katara za srebro na SP-u dobili silne milijune, automobile, vile s bazenima...

– Vjerujete li vi zaista u te priče? – pitao nas je Šarić ove godine na završnom turniru Lige prvaka u Kölnu.

Jasno da nije htio otkriti pravu istinu, ali nagrada je sigurno bila izdašna, kao što će biti i za osvajanje olimpijske medalje.

Hrvatska, s izbornikm Babićem, jedan je od pretendenata za zlatno odličje. Ponovimo li igre iz Poljske i protiv Norveške u kvalifikacijama, može biti svega. 

Komentara 2

ZA
Zagor77
12:40 07.08.2016.

obozavam pare nisu igrale ulogu da budem trener hahaha nego staje igralo ulogu.

KO
kokolino
17:56 07.08.2016.

Ma koji smo mi kandidati za zlato?Biti će dobro ako, sa ovakvim trenerom, uđemo u drugi krug.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije