Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.01.2013. u 10:34

Igre bez granica oko uspostavljanja izvršne vlasti po volji zakonodavne u Federaciji BiH više nisu na granici teatra apsurda već i dalje od toga

Dok je Barack Obama ponovo svečano prisezao i tako postao novi-stari stanar u Bijeloj kući, u posjetu bh. kući bila je Monica Bellucci. I prisegnula je kako će glumiti Srpkinju u filmu “Ljubav i rat” Emira Kusturice. Hoće li to biti nova verzija ili inverzija filma “U zemlji krvi i meda“ Angeline Jolie, vidjet će se. Pa neka izvoli tko što u Bosni i Hercegovini voli. U ljubavi i ratu sve je dopušteno, a Kusturica si zna dopustiti i više pa ćemo vidjeti kako novi Kusta politički i umjetnički diše. Nemanja od filmskog znanja i imanja, kontroverzni Emir za jedne u BiH znači mir, za druge nemir, a za film je svemir. Živi bili pa vidjeli kako gleda Kusta na vremena pusta. A bilo bi pošteno da se vidi i treća verzija, samo da se ne odulji kao s trećim kanalom. Ode svojoj kući lijepa Bellucci Monica, a u bh. kući ostade stara pjesma i harmonika. No, vratit će se na proljeće Bellucci, a hoće li sunce konačno zagrijati i u bh. kući, zavisi od oblaka koji se nad BiH nadvijaju i vjetrova koji sa svih strana pušu i zavijaju.

U svibnju će početi snimanje prvih scena Kustina i Monicina filma, a na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni radi se i dalje po starom scenariju, ali u novoj režiji. Hoće li strani producenti koji se produciraju po BiH biti konačno malo produktivniji i pomoći BiH da iziđe iz ćor-sokaka, ili će i dalje u bh. političkom vodvilju light-motiv biti sevdalinaka “Sokak tijesan, a ja momak bijesan”?! Igre bez granica oko uspostavljanja izvršne vlasti po volji zakonodavne u Federaciji BiH više nisu na granici teatra apsurda već i dalje od toga. Takva BiH neće ostati samo izvan schengenske granice već i izvan granice mogućeg. Takva BiH ostat će daleko od euro-zone i biti sve bliže zoni sumraka. Bh. publika luduje za sladunjavim sapunicama, a nudi joj se zastrašujući horror, voli humoristične serije, a umjesto humornih zgoda nude joj se sumorne nezgode.

Amerika se zabavila oko inauguracije Baracka Obame, gazde Bijele kuće, pa joj puno i ne pada na pamet bh. baraka s obama entitetima. Čuje se samo da će već ovog ljeta SAD izići sa svojim prijedlogom ustavnih promjena u BiH, a onda će oni koji to trebaju sprovesti na – odmor. I prođe ljeto dvadeseto, a oni koji drže do BiH ne čine dovoljno da je naprave održivom. EU brine što će biti s Velikom Britanijom, taman joj na um pada mala BiH. Onima u BiH, kojima je stalo do Europske unije, voljeli bi da Velika Britanija iziđe iz EU kako bi se oslobodilo previše mjesta za malu BiH. Koja je ipak prvi susjed, najbliži komšija EU. Ako Velika Britanija ipak ostane u Europskoj uniji, postoji i Katalonija koja bi se mogla odvojiti od Španjolske pa samim time i od EU. Pa bi se oslobodio dio prostora EU za BiH. U kojoj se oni koji bi je trebali pripremiti za EU ponašaju kao onaj u “Audiciji”, koji profesoru kaže:

- Primi me! Samo ti mene primi!

Dio građana BiH, bh. Hrvati s državljanstvom RH, od srpnja bit će dio Europske unije, i umjesto da budu otvorena vrata BiH za ulazak u EU, neki nastoje što jače zalupiti tim vratima i kažu:

- Što vi Hrvati tražite u bh. dvokatnici, pa vi ste stanari EU nebodera?!

Ta i takva BiH pokušava se prošvercati do Europske unije kao ona tri Hercegovca koji su u Čapljini sjeli na vlak s namjerom da se bez vozne karte prošvercaju do Mostara.

- A što je s vašim voznim kartama? – upita strogi kondukter.

- Nismo ih stigli kupiti – pravdaju se.

- A dokle putujete?

- Do Sarajeva – slagaše mu.

- Kakvo Sarajevo, kakvi bakrači, svu trojicu izbacit ću u Mostaru – zaprijeti im strogi kondukter.

Kad u Mostaru, imaju što vidjeti. Bh. Hrvati tražili su BiH s tri entiteta, a nude im Mostar od tri entiteta! Monica, vrati se, skuhat ćemo ti pašta-šutu! Ili možda više voliš bosanski lonac, burek obama, za Tebe i Kustu, čorbu svaštaru… Angelini smo ispekli PITU, samo kaži, sve ćeš dobiti! Ta nisi hrvatske nacionalnosti!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?