Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA Sisački ogranak UDVDR-a kritizira policiju

Od Mirićeva privođenja napravljen spektakl?

05.03.2009.
u 16:15

Sisački ogranak Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata osudio je postupanje policije prilikom ovotjednih privođenja hrvatskih branitelja Ivice Mirića i Božidara Turkmana. I dok je Božidar Turkman ubrzo pušten, zapovjednik ratne Antiterorističke grupe Novo Selo Ivica Mirić u sisački Županijski sud priveden je praćen brojnim policijskim službenicima.

Nepotreban spektakl
“Smatramo da je njihovo pritvaranje u policiji i privođenje istražnom sucu nepotrebno izvedeno na spektakularan način, s većim brojem policajaca, uz nazočnost novinara i fotoreportera, kao da se radi o najgorim i najtežim kriminalcima, a ne ponosnim i zaslužnim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata”, piše u priopćenju ogranka Udruge, koje je potpisao predsjednik ogranka Milan Prša.

Udruga dodaje da su branitelji zaslužili puno dostojanstveniji i korektniji odnos kod privođenja i saslušanja, posebno kada se radi o osobama oboljelima od PTSP-a, te traže od represivnih tijela hrvatske pravne države da u budućim postupanjima prema hrvatskim braniteljima Domovinskog rata poštuju njihovo ljudsko dostojanstvo i ponos, te uvažavaju njihovo zdravstveno stanje.

Mirića prepoznali?
Podsjetimo, hrvatski branitelj Ivica Mirić iz Novog Sela kod Siska zadržan je u utorak u pritvoru sisačkog zatvora zbog sumnje da je sudjelovao u počinjenju kaznenog djela protiv civilnog pučanstva u listopadu 1991. godine. Ivicu Mirića, tadašnjeg zapovjednika Antiterorističke grupe Novo Selo, sumnjiči se da je, s još drugim nepoznatim osobama, 9. listopada 1991. godine odveo, usred bijela dana, iz zagrebačke bolnice Rebro sisačkog radnika Miloša Čalića, koji je tamo bio na liječenju.

Tijelo Miloša Čalića nađeno je dan poslije u šumi Brezovica nedaleko od Siska, a patološki nalaz upućivao je na ubojstvo vatrenim oružjem i fizičku torturu prije smrti. I. Mirić uhićen je u ponedjeljak navečer, zajedno s Božidarom Turkmanom iz Topolovca, koji je nakon policijskog ispitivanja pušten na slobodu. Kako doznajemo, Ivicu Mirića su, kao jednu od osoba koje su otele Čalića iz Rebra, prepoznali svjedoci odvođenja iz zagrebačke bolnice koji su isti dan i prijavili nasilno odvođenje njihova pacijenta.

Želite prijaviti greške?