Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOBELOVA NAGRADA

Obrazloženja Odbora za dodjelu Nobelove nagrade o ovogodišnjim laureatima

Alfred  Nobel  (1833-1896)
AP
14.10.2008.
u 13:47

Kad je nekoliko tjedana prije svoje smrti razočarani Alfred Nobel pisao oporuku, ni sam vjerojatno nije bio svjestan koliko će njegove posljednje želje utjecati na čovječanstvo, te kako će njegovo ime ipak postati sinonim za nešto puno bolje i humanije od njegova izuma - eksploziva. Iako je za svoga života patentirao čak 355 izuma i govorio nekoliko jezika, Nobela je za života pratio glas "trgovca smrću", što je strahovito ogorčilo švedskog kemičara iz Stockholma koji je bio uvjeren da radi samo za dobrobit čovječanstva.

Obrazovanje - ludom radovanje
Osim pojma nobelovac, koji će svaki znastvenik, pisac ili političar rado upisati u svoj životopis, švedski će kralj laureatima uručiti diplomu, zlatno odličje i na kraju, ali ne i najmanje važno, ček s nešto više od milijun dolara. Od 1969. godine dodjeljuje se i Nobelova nagrada za ekonomiju.

Dobitnik ovogodišnje nagrade za ekonomiju je Paul Krugman koji je nedavno govorio o financijskoj krizi u svijetu.
- Dugoročno gledano, sve će biti u redu. Ali, dugoročno gledano, svi ćemo biti mrtvi - rekao je Krugman ističući kako je politika dosegla kraj svojeg djelovanja u ovom problemu i da detalji o rješavanju krize koji slijede još nisu poznati. U drugoj temi govorio je o precijenjenosti obrazovanja kao sigurnog izvora dobrog življenja, jer, kako kaže, samo 0,1 posto ljudi sjajno živi zbog visoke obrazovanosti.


Dobitnik ovogodišnje nagrade za ekonomiju Paul Krugman

Iz Stockholma s ljubavlju
Popis onih koji su se iz "Venecije sjevera" vratili s Nobelovom nagradom poprilično je dug. No neki od njih i dalje izazivaju kontroverze, a neki divljenje i desetljećima nakon što su od švedskog kralja dobili "priznanje života". Od nenadmašne dvostruke dobitnice Nobelove nagrade kemičarke Marie Curie, "najpametnijeg čovjeka svih vremena" Alberta Einsteina, riječima bogatog i hrabrog u djelima Aleksandra Solženjicina, pa do zaštitnice siromašnih Majke Tereze. Za razliku od njih, Henry Kissinger, kojemu je pripala nagrada za mir, po velikom broju kritičara najveći je promašaj na Nobelovoj listi laureata i to zbog njegovih "prstiju" koji su bili upleteni u mnoge mutne poslove diljem svijeta, a kao kuriozitet valja istaknuti da je francuski filozof Jean-Paul Sartre odbio Nobelovu nagradu za književnost.


Geir Lundestad obrazlaže zašto je Nobelova nagrada za mir dodijeljena Marttiju Ahtisaariju, govori o njegovoj pomoći u pitanju Kosova i špekulacijama oko dodjela nagrada.

Najbolji ostali "kratkih rukava"
Kao što filmski magovi poput Alfreda Hitchcocka ili Roberta Altmana nisu dobili Oscara za režiju, tako su bez Nobela ostali i Tolstoj, Ibsen, Kafka i cijeli niz priznatih autora koji su svojim djelima postali besmrtni. Mađutim, unatoč sitnim propustima, Nobel bi bio zadovoljan. Njegova ideja je uspjela, svijet ga više pamti kao filantropa nego kao izumitelja eksploziva. Hrvatsku koloniju u Švedskoj predstavljali su kemičari Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog te književnik Ivo Andrić koji su svojim djelima također doprinijeli čovječanstvu.


Neshvaćeni Nobel

Zbog grižnje savjesti, načina na koji je svijet prihvatio njegov najpoznatiji izum ili jednostavno zato što je bio istinski filantrop, Nobel je svoje golemo bogatstvo ostavio - čovječanstvu. Dana 27. studenoga 1895. godine u "gradu svjetla" otkrio je svoju novu ideju - osnivanje fonda iz kojeg će se dodjeljivati nagrade onima koji su svojim izumom, vjerovao je Nobel, poput njega doprinijeli uspjehu i razvoju čovječanstva. Četiri godine nakon njegove smrti, u lipnju 1901. godine, u Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Stockholmu dodijeljene su prve Nobelove nagrade za književnost, fiziku, kemiju i medicinu. Zanimljivo je da se Nobelova nagrada za mir dodjeljuje u Oslu. Naime, kada je počela cijela priča oko Nobelove nagrade, današnja norveška metropola bila je pod patronatom Kraljevine Švedske. Na dan smrti Alfreda Nobela, 10. prosinca, dobitnici dolaze po svojih zasluženih nešto više od warholovskih 15 minuta slave, koja će ih pratiti za života ili će im zasigurno biti veliko priznanje za sve što su učinili u karijeri, a to je sve ono za čim je žudio Alfred Nobel.

Želite prijaviti greške?