Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PREDSJEDNIK SAD-A: U POTRAZI ZA RJEŠENJIMA GOSPODARSKIH NEPRILIKA

Obama traži ekonomske stručnjake za savjete o krizi

07.11.2008.
u 15:59

Pomalo zamire euforija zbog izbora prvog Afroamerikanca na čelo najutjecajnije svjetske države, a raste briga kako će se konsolidirati gubici koje iz dana u dan bilježi njezino gospodarstvo.

Da je upravo aktualni ekonomski trenutak vodeća briga predsjednika Obame, svjedoči i podatak o “regrutiranju” gospodarskih savjetnika kao prvi korak u "liječenju" posrnule američke privrede.

U tijeku je osnivanje posebnog Obamina tima koji će u svoj rad uključiti ekonomske stručnjake različitih domena, a samo s jednim ciljem – čim prije pronaći rješenje nastalih poteškoća koje su SAD u financijskom smislu bacile na koljena.

- Ne krećemo od nigdje - izjavio je za američku medijsku kuću NBC Lawrence Summers, ministar financija iz Clintonova doba i jedan od 17 članova Obamina prijelaznog gospodarskog savjetodavnog tijela, koje je već odradilo prvi sastanak s novoizabranim američkim predsjednikom.

Još smo u vrijeme preizborne kampanje glasno čuli što predsjednik ima reći na temu gospodarstva i što nam je činiti. U središte svoje politike moramo staviti srednji stalež i pridati mu pozornost koju nije imao proteklih vremena, drži Summers.

Vođe u poslovnom svijetu, akademskoj zajednici i vlasti susreli su se s Obamom te predstavnicima kompanija poput Xeroxa, Time Warnera, Googlea i hotela Hyatt, a poznati ulagač Warren Buffett u razgovoru je sudjelovao telefonski, donosi Reuters.

Ne samo da je gospodarstvo gorući problem Obamina mandata nego njegovo prioritetno rješavanje vide i njegovi birači, pogotovo nakon objave da je nezaposlenost u listopadu porasla na 6,5 posto u odnosu na rujanskih 6,1 posto.

(S. M.)

Želite prijaviti greške?