Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Obama: Kongresno prihvaćanje plana poticaja 'velika prekretnica'

14.02.2009.
u 22:14

Američki predsjednik Barack Obama u subotu je kongresno prihvaćanje plana gospodarskih poticaja nazvao "velikom prekretnicom" u naporima da se zemlja izvuče iz gospodarske krize, te najavio njegovo skoro stupanje na snagu.

Obama je to rekao u tjednoj radio i Internet poruci naciji, samo nekoliko sati nakon što je Senat na kasnonoćnom glasovanju odobrio plan poticaja, kombinaciju državnih ulaganja i poreznih olakšica vrijednu 787 milijardi dolara.

U svojoj je poruci, Obama rekao da će plan "potaknuti potrošnju" u zemlji, te odao priznanje članovima Kongresa koji su se "ujedinili oko zajedničkog cilja kako bi omogućili da se to dogodi".

Zakon o gospodarskim poticajima prihvaćen je u Predstavničkom domu Kongresa bez ijednog republikanskog glasa (246-183), a u Senatu uz minimalno potrebna tri republikanska glasa za kvalificiranu većinu (60-38). Oporbeni republikanci time su izbjegli blokirati donošenje protukriznih mjera vlade, ali su se jasno od njih distancirali, kritizirajući plan zbog prevelike potrošnje, premalo poreznih olakšica te zbog financiranja socijalnih programa i projekata demokrata, koji nisu usmjereni na suzbijanje krize i otvaranje radnih mjesta.

- Obama je otkrio da dvostranačje nije tako lako - ističe u subotu na naslovnici list The New York Times.

Obama je obećao Amerikancima da će se kod trošenja odobrenih sredstava tražiti "odgovornost i transparentnost bez presedana".

- Kad plan bude aktiviran, nova web stranica - www.recovery.gov - omogućit će Amerikancima da vide gdje odlazi novac i da reagiraju svojim komentarima i pitanjima. Ohrabrujem svakog Amerikanca da to čini. Na kraju krajeva, to je vaš novac i vi zaslužujete znati gdje on odlazi i kako se troši - rekao je Obama.

On je upozorio da je paket poticaja, jedno od najvećih proračunskih izdvajanja koje je Kongres ikada prihvatio, samo početak i samo dio onoga što će biti potrebno da se pokrene gospodarstvo.

Obama je za iduće tjedne najavio napore na sređivanju bankarskog sustava, podizanju na noge stambenog tržišta i na reformi regulatornih struktura, čiji su propusti uvelike pridonijeli sadašnjoj krizi.

- Mi moramo zaustaviti širenje ovrha i učinit sve da pomognemo odgovornim kućevlasnicima da zadrže kuće - rekao je Obama, najavljujući plan za pomoć tisućama građana kojima prijeti ovrha nad kućama.

On je obećao da će do kraja veljače podnijeti i prijedlog proračuna koji će "početi obnavljati disciplinu kakvu traže ova izazovna vremena".

Trošenje iz proračunskog manjka, po njegovim je riječima, nužno za pokretanje gospodarstva, no za dugoročni gospodarski rast potrebno je uravnoteženje proračuna i uklanjanje tereta deficita.

Nakon tjedna u kojem je u svojim govorima sunarodnjake upozoravao na kritično stanje gospodarstva, Obama je u subotu pozvao Amerikance da "zajednički naporima krizu pretvore u priliku", citirajući bivšeg predsjednika Johna F. Kennedya.

- Ne molite za lagodne živote. Molite da budete snažniji ljudi. Ne molite za zadaće koje su dorasle vašim snagama. Molite za snage jednake vašim zadaćama - rekao je on.

U paketu gospodarskih poticaja od 787 milijardi dolara, koji je 5,6 posto bruto nacionalnog proizvoda SAD-a od 14 bilijuna dolara, 65 posto su izdvajanja a 35 posto porezne olakšice.

Plan bi, po tvrdnjama Obame i demokrata, u iduće dvije godine trebao stvoriti ili sačuvati oko 3,5 milijuna radnih mjesta.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?