Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

O dioničarstvu SDP nema što reći

27.04.2008.
u 16:49

SDP-ov zastupnik Igor Dragovan odlučio je krizu na Zagrebačkoj burzi iskoristi za napad na HDZ, ali je Dragovan, koji ovu tematiku nikada prije nije dotaknuo, izveo to nevješto i neuvjerljivo i, dakako, promašio cilj, a imao je u što ciljati.

Pad burze on povezuje s prijevarom malih dioničara koji su navodno zavođeni da kupuju dionice HT-a jer im se obećavala zarada mimo rada. Vlada je, kao, reklamama pokušavala pridobiti što veći broj građana jer je sve bilo usmjereno u predizborne svrhe. I onda Sanader da, pridobije masu glasača, odredio nisku cijenu dionica i srušio burzu.

HDZ-ova i svaka druga vlada, da je dobila izbore, morala bi pokrenuti sličan proces nove privatizacije, tj. široku prodaju dionica građanima pod povoljnim uvjetima. Iz više razloga je to bila nužnost – socijalnih, psiholoških, ekonomskih. Hrvatski građani raspolagali su svi skupa pristojnom količinom kapitala i bila bi šteta da ga Vlada nije pokušala pokrenuti na ovakav način.

Zarada na kapitalom ulaganju je također legalan način zarade pa doista čudi opaska da je to zarada bez rada. Možda jest kruh bez motike, ali prije ulaganja u dionice i taj novac su pojedinci teško zaradili. Zašto hrvatski građani ne bi radili ono što imaju priliku raditi građani u zapadnim ekonomijama?

Vlada je išla u distribuciju dionica s namjerom da građanima ponudi povoljniju cijenu jer niti su oni olako nastali tajkuni niti strani investitori (a tek su oni 90-ih imali diskonte o kojima građani mogu sanjati). Da je cijena dionica HT-a bila veća, što bi se dogodilo? Ostala bi ista masa dioničara sa znatno manje dionica. U aktualnoj burzovnoj krizi, tek bi izgubili na vrijednosti. Ovako je sve još pod kontrolom.

A što se dogodilo od Ine do HT-a? Za Inine dionice javilo se 47.000 dioničara, a za HT sedam puta više. To je bio pravi mamac za građane jer su vidjeli da su dioničari mogli zaraditi na Ininim dionicama. Edukativnu kampanju i pred IPO HT-a Vlada je bila obvezna provesti jer projekti takvih javnih dometa podrazumijevaju objašnjenja onoga tko organizira IPO, a to se radi svuda u svijetu. Ta kampanja nije bila ni bolja ni gora od sličnih koje prate inicijalne javne ponude velikih kompanija. Na kraju nitko nije izgubio na ulaganju u dionice HT-a makar je burzu pogodila najžešća kriza otkad ona postoji.

Tu je Dragovan mogao udariti i pitati Vladu što su njene institucije radile u krizi i jesu li je pokušale kontrolirati, vući poteze koji bi pridonijeli znatno manjem udaru krize na burzu, pa i na dionice HT-a. Ovako, stav SDP-a o dioničarstvu među onima koji su pratili tijek zbivanja i u njima sudjelovali, a to su stotine tisuća ljudi, ostade i dalje na spoznaji da ovo i nije tema o kojoj ta stranka ima što pametno reći.

Želite prijaviti greške?