Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Novi val minusa na svjetskim burzama

02.12.2008.
u 07:06

Potvrda da su Sjedinjene Države u recesiji i znakovi koji upućuju na produljeno razdoblje gospodarskog opadanja u ponedjeljak su izazvali strmoglav pad dionica na Wall Streetu, s indeksom Dow Jonesom koji je izgubio gotovo 700 bodova ili više od polovice prošlotjednih dobitaka.

Industrijska proizvodnja u SAD-u pala je u proteklom mjesecu na razinu koju je imala prije 26 godina, a Nacionalni ured za ekonomska istraživanja objavio je kako je SAD ušao u recesiju još u prosincu 2007. godine.

Sve se to munjevito odrazilo i na trgovanje na Wall Streetu, donoseći nove minuse i padove vrijednosnih papira.

Svi glavni indeksi pali su više od sedam posto, a najširi indeks Standard & Poor's 500 gotovo devet posto.

Indeks Dow Jones pao je 679,95 bodova ili 7,7 posto, na 8149,09 bodova, uz rušenje vrijednosti dionica svih 30 kompanija koje obuhvaća.

SAD: Već jesmo u recesiji

Indeks S&P 500 potonuo je 8,9 posto, na 816,19 bodova, s rekordnim padom dionica financijskog sektora unutar indeksa od 17 posto.

Indeks tehnoloških kompanija Nasdaq Composite pao je devet posto, na 1398,07 bodova.

Pad je počeo odmah na početku trgovanja, s pomiješanim izvješćima o početku blagdanske sezone šopinga, nakon vikenda za Dan zahvalnosti, koji su izazvali zabrinutost zbog kontinuiranog pada domaće potrošnje, okosnice gospodarstva SAD-a koja čini oko 70 posto bruto domaćeg proizvoda.

Azijske burze padaju pred novim brigama
Opći val neraspoloženja i brige oko stanja globalne ekonomije zahvatio je i investitore na Dalekom istoku, gdje su jutros burze također trgovale u minusima. Loše vijesti sa sjevernoameričkog kontinenta prelile su se i u Aziju, gdje je posebice odjeknula vijest kako je vodeći gubitnik bila kompanija Honda Motor, jedan od vodećih izvoznika tog dijela svijeta.

Japanski Nikkei indeks zaronio je u minus 6,4 posto, indeks burze u Hong Kongu izgubio je na svojoj vrijednosti 4,9 posto. Ništa manje pesimistično nije bilo niti u Južnoj Koreji, na Filipinima i u Singapuru gdje se pod utjecajem razvoja ekonomskih prilika u SAD-u također trgovalo s minusima.

Koliko su bile velike dubioze svjedoči i podatak kako je JFE Holding, najveća svjetska kompanija za proizvodnju čelika na vrijednosti svojih dionica danas izgubila 9,5 posto na burzi u Tokiju.

S minusima trgovanje započele i euroburze
Ništa bolje od događanja u SAD-u i Aziji nije u prvim satima trgovanja na europskim burzama. U Londonu je indeks FTSE 100 u minusu 1,74 posto, burza u Frankfurtu također je u padu, a njezin je indeks u crvenome od 1,35 posto, dok je francuski Cac 40 također u padu 1,82 posto.


Pad potrošnje doveo do pada dionica

Prema preliminarnim podacima ShopperTrak RCT-a, tvrtke za ispitivanje tržišta koja prati više od 50.000 trgovina, prodaja za Dan zahvalnosti rasla je samo umjereno. Pad potrošnje u SAD-u glavni je pokretač gospodarstva.
Ulagači strahuju da to najavljuje katastrofalnu blagdansku sezonu, na koju otpada oko 40 posto godišnjeg prometa u maloprodaji u SAD-u.
Govori predsjednika središnje banke - Federalnih rezervi Bena Bernankea i ministra financija Henryja Paulsona, s najavama novih mjera za ublažavanje financijske krize, nisu umirili ulagače i rasprodaja dionica nastavljena je sve do zatvaranja burze.


UN: Svjetska ekonomija na najnižoj razini od velike krize 30-ih godina

Svjetska je ekonomija doživjela svoju najnižu razinu, koju uspoređuju sa stanjem iz tridesetih godina prošlog stoljeća.
Globalni ekonomski potres uzdrmao je i siromašne zemlje, obznanili su Ujedinjeni narodi, ističući kako se svjetska gospodarstva suočavaju s najgorim posljedicama još od Velike depresije prošlog stoljeća.


Novi otkazi prijete

Američke banke najavljuju otkaze tisućama ljudi. JP Morgan Chase & Co izvijestio je da će biti otpušteno 9200 zaposlenika u Washington Mutualu, banci koja je 25. rujna bila najveća propala banka u Americi, koju je potom kupio JP Morgan. Riječ je o 21 posto ukupno zaposlenih u Washington Mutualu.
Otkaze investicijskim bankarima najavljuje i Bank of America koja bi do kraja godine trebala kupiti Merrill Lynch & Co ako tako izglasuju dioničari ovih dviju banaka.
Jučer su dionice banaka bile među najvećim gubitnicima na američkoj burzi zbog najavljenog produbljenja globalne ekonomske krize.
(I.M.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?