Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTRAGA ZA MANDATOM Na predstojećim izborima prvi put i gradska lista SDSS-a

Nova manjinska lista mogla bi oduzeti glasove SDP-u

02.03.2009.
u 17:20

Hoće li Karlovac postati prvi hrvatski grad koji je tijekom Domovinskog rata ostao slobodan unatoč brojnim razaranjima, a dobit će vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine redovnim putem?

Vjetar u leđa HDZ-u
Naime, sa izbornom skupštinom gradskog ogranka u izbore je krenuo i karlovački SDSS. Nadaju se da će znatan dio od 7800 birača Srba u Karlovcu podržati njihove kandidate. Samim time nadaju se kako će dobiti vijećnika redovnim putem, a konačan rasplet zasigurno će biti važan i za ukupne rezultate. Naime, uz činjenicu da SDSS zasad uspješno koalira s HDZ-om na državnoj razini, nema sumnje da će SDSS oteti i dio birača SDP-u, koji je dosad bio prvi izbor za većinu Srba u Karlovcu.

Iako je još potpuno neizvjesno tko će biti gradonačelnici gradova Karlovačke županije, kao ni župan i njegovi prvi suradnici, sigurno je da će temeljem propisa o zastupljenosti nacionalnih manjina Srbi zasigurno dobiti jedno dožupansko mjesto, a grad Ogulin imat će dogradonačelnika koji će biti iz redova te nacionalne manjine.

Po zakonskim odredbama, u svim županijama gdje Srba ima više od pet posto morat će se osigurati manjinsko dožupansko mjesto. Tu odredbu u svojim statutima već imaju Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska županija, a uskoro bi je trebale uvesti i Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska i Šibensko-kninska županija.

Slična je situacija i po gradovima i općinama, samo što je u tom slučaju prag 15 posto manjinskog stanovništva. Tako će po tome ključu Ogulin dobiti jednog dogradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine.

Promjene što brže
– Nadamo se da će jedinice lokalne samouprave i uprave uspjeti unijeti statutarne promjene vrlo skoro, svakako prije skorih lokalnih izbora, jer će u suprotnom biti nužni dodatni izbori – ocijenio je Rade Kosanović, čelnik SDSS-a Karlovačke županije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?