Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KULTURNO UZDIZANJE U VLAKU

Njujorška podzemna željeznica postala kazalište

29.01.2009.
u 20:57

Monotoniju svakodnevnog putovanja na posao vlakom stanovnicima New York Cityja razbija kazališna skupina od 35 ljudi koji tijekom vožnje zabavljaju putnike predstavama. Zbog zahtjevne opreme riječ je o jednoj od tehnički najtežih kazališnih produkcija ikad postavljenih u tom gradu, piše New York Post.

- Trajanje predstave ovisi o tome je li vlak ekspresni ili lokalni. Najveći problem nam je bilo naći prostor za presvlačenje kostima – kaže scenarist i redatelj Brooklynite Jeff Stark. Na generalnoj probi glumci su se suočili i s drugim problemima tipičnima za javni prijevoz u New Yorku kao što su naglo kočenje i kašnjenje vlaka.

Predstava pod nazivom “IRT: A Tragedy in Three Stations” govori o Augustu Belmontu mlađem koji je krajem 19. stoljeća organizirao financiranje izgradnje njujorške podzemne željeznice.

- To je nešto sasvim drugačije od tradicionalnog kazališta. Međutim, i dalje uvjerimo gledatelje da nismo nitko drugi nego likovi koje glumimo. Jednostavno pustimo ljude da reagiraju – kaže glumac Jim Ford koji s lažnim brkovima i bijelo obojenim licem utjelovljuje Belmonta.

Predstava ima sve elemente uspješnoga kazališnog komada pa se tako u jednoj sceni radnja zbiva u saloonu punom boca s lažnim alkoholom i damama loše reputacije. I dok neki putnici uživaju u predstavi, drugi je potpuno ignoriraju.

- Ipak je to podzemna u New Yorku. Ovdje ljude više ništa ne može iznenaditi – kaže Robin Frohardt, jedna od članica kazališne ekipe.

(K.B.)

Želite prijaviti greške?