Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANJAK KRIMINALA

Nizozemska zatvara zatvore

29.05.2009.
u 16:09

Eto do čega dovodi dekriminalizacija marihuane. Još u devedesetima Nizozemska je imala problem s manjkom mjesta u zatvorima, ali od tad je kriminal toliko opao da osuđenih ima sve manje i manje, i u zatvorima se pojavio višak mjesta. Zatvori u Nizozemskoj mogu ukupno primiti 14.000 osoba, a država trenutačno ima 12.000 robijaša.

Nebahat Albayrak, doministar pravosuđa, najavio je da bi zbog toga moglo biti zatvoreno osam zatvora, što bi dovelo do gašenja 1200 radnih mjesta. Zasad se ne planiraju otpuštanja, nego će do smanjenja radne snage doći prirodnim procesima (odlascima u mirovinu i sl.).

Kao privremenu mjeru, Nizozemci planiraju i uvoz robijaša iz susjedne Belgije, koja još uvijek ima manjak mjesta u zatvorima. U zatvor Tilburg trebalo bi do 2010. biti premješteno petstotinjak belgijskih robijaša, čime bi Nizozemci zaradili oko 30 milijuna eura. Zahvaljujući takvom "uvozu kriminalaca", zatvori u Rotterdamu i Veenhiuzenu sigurno neće biti zatvoreni do 2012. Onaj u Haagu je zasad dovoljno popunjen...

Želite prijaviti greške?