Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU FONDOVI Iako radovi nisu ni počeli sve je više kritika na ISPA program

Nizozemci se bune zbog odabira skuplje ponude

04.12.2008.
u 15:16

Vijest da je za izvođača radova na ISPA projektu, u sklopu kojeg bi se trebali sagraditi pročistač otpadnih voda i kanalizacijski sustav za Karlovac i Dugu Resu, izabran Alpine Bau, koji je gotovo 1,6 milijuna eura skuplji od najpovoljnije ponude, izazvala je pravu buru prosvjeda.

Bez posla za Karlovčane
Sve je dodatno naglašeno i podatkom kako su na taj način mogućnost za dobar posao izgubile i dvije karlovačke tvrtke. No, ni tu nije priči kraj, jer je žalbu na takav odabir uputio i nizozemski konzorcij u kojem bi trebale biti angažirane i domaće tvrtke.

Ugovor je potpisan sa zagrebačkom tvrtkom austrijskih korijena Alpine Bau u iznosu od 14,582.308 eura, dok je ponuda Astre Internationala iz Zagreba, Radnika iz Križevaca, Ene i Turboteha iz Karlovca te DHV iz Nizozemske, bila 12,994.000 eura. Zbog svega toga, po riječima Davora Flikera iz Astre Internationala, nizozemski konzorcij zatražio je i službeno objašnjenje.

S druge strane, u karlovačkom Vodovodu i kanalizaciji ističu da je cijeli proces prošao po strogim pravilima Europske unije i na njega nisu mogli utjecati. Više je puta rečeno da evaluacijska komisija koja je odlučivala nije birala najjeftiniju, nego najpovoljniju ponudu.

– Jesmo li mi željeli ovakav ISPA projekt je za raspravu, kao i to jesmo li očekivali da će naše financijsko učešće biti manje. Za raspravu je i uređaj za pročišćavanje koji nam je nametnut, no sada kad smo ušli u tu europsku mašinu, odstupanja više nema. Ja sam zadovoljan što sve ipak ide po ustaljenom ritmu, i što smo u cijelom iznimno zahtjevnom procesu pokazali zavidnu ozbiljnost – istaknuo je Josip Šafar, direktor Vodovoda i kanalizacije.

Kanalizacija čuva izvore
Po njegovim riječima, dobro je da će se najprije napraviti kanalizacijski sustav, a onda ići u rekonstrukciju vodoopskrbnog.

– Naša su izvorišta povezana s vodotokovima, a dosad je sva kanalizacija Karlovca i Duge Rese završavala u njima – zaključuje Šafar.


Želite prijaviti greške?