Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.08.2011. u 12:00

Živjeti se, naravno, može i bez tog barjaka, ali ga se nikako ne može i ne smije krojiti i prekrajati po mjeri onih koji ga ne podnose.

Sudionici nedavne likovne radionice u banijskom gradu Gvozdu (Vrginmostu), neugodno su se iznenadili kad su otkrili da njihovu “poruku ljubavi i tolerancije” svi ne shvaćaju onako kako su je oni shvatili. Iznervirani, naime, “stalnim pozivanjem na prošlost”, u želji da pridonesu “razvitku prijateljskih odnosa dviju zemalja”, Hrvatske i Srbije, oni su od dviju državnih zastava, hrvatske i srbijanske, uzevši od svake poprečnu polovicu, mehaničkim spajanjem izveli treću, zajedničku, hrvatsko-srbijansku. No, umjesto očekivanih pohvala, njihov barjak “ljubavi i tolerancije” izazvao je negativne reakcije. Najprije se uznemirila sama radionica, što je njezina organizatora navelo da s dijelom sudionika naglo otpraši u Bačku Palanku, a onda se sve pretvorilo u skandal u koji se umiješala i mjesna policija.

Događaj može biti zanimljiv iz nekoliko razloga - među kojima intervencija policije kao likovnog kritičara u dječjem kampu nije na posljednjem mjestu - a onaj koji je mene privukao jest logika nastanka i propasti rečene “poruke ljubavi i tolerancije”. Djeca su, bez sumnje, imala plemenite namjere. Riječ je o nečemu drugom, a to je ideja o tome da je integracija uvijek bolja od individualizacije, da je ono što je spojeno automatski uspješnije od onoga što je razdvojeno, ergo, da je u ime “razvitka prijateljskih odnosa između dviju zemalja” opravdano poslužiti se škarama, uništiti dva posebna barjaka i stvoriti jedan novi, zajednički. Ne, nije riječ o prednostima sloge, suradnje, zajedništva, nego o tome da se posebnost - nacionalni i državni identitet - tretira upravo kao prepreka slozi, suradnji i zajedništvu te da ju je legitimno na svaki način zatirati. O ideji da se ne bude svoj, da bi se moglo biti svačiji!

Da bi države mogle surađivati, nužno je da budu to što jesu, da drže do svog identiteta i da očekuju da do njega drže i drugi. Isto vrijedi i za nacionalne zajednice, kao i za svakog pojedinca. Identitet je barjak koji ima nekog smisla samo ako se poštuje. Živjeti se, naravno, može i bez tog barjaka, ali ga se nikako ne može i ne smije krojiti i prekrajati po mjeri onih koji ga ne podnose. A baš to se s Hrvatima i Hrvatskom događalo stoljećima, a događa se i danas. Uvijek bi se našao netko tko bi bolje od Hrvata znao što je za njih najbolje.

Hrvatski identitet nije nikakva posebna vrijednost. Dapače, prema navodnoj izjavi Slavka Kvaternika, “nije sramota biti Hrvat, ali je peh”. A za one koji ne mogu ili ne žele dokučiti tko su i što su - i peh i muka. Takvi su u javnosti najnaporniji. Sebe muče, a gnjave sve druge - svojom sumnjom u vlastiti identitet. I velikom netrpeljivosti prema svakome tko na pitanje o nacionalnosti može odgovoriti u dvije sekunde. S takvim nešto nije u redu (možda je ustaša?), valja ga se čuvati, prokazivati ga, progoniti... I po mogućnosti mu izrezati nacionalni barjak u rezance za svoje “poruke ljubavi i tolerancije”. Klinci u Gvozdu imali su od koga učiti.

Ključne riječi

Komentara 84

MA
mališa
15:05 30.08.2011.

Ulazak u EU znači i odricanje i od dobrog dela suvereniteta što automatski znači i slabljenje nacionalnog identiteta. Ovo treba da znate da se psihološki pripremite.

PA
patuljčica..
12:27 30.08.2011.

* Živjeti se naravno može i bez tog barjaka ali ga se nikako ne može i ne smije krojiti i prekrajati po mjeri onnih koji ga ne podnose* Prije današnjeg barjaka postojao je također hvatski barjak, gotovo identičan ovom osimm što je umjesto grba u sredini imao crvenu zvijezdu petokraku. Dakle, ova gornja rečenica može se jednako odnositi i na današnji hrvatski barjak. I on je krojen i prekrajan po mjeri onih koji onaj prije nisu podnosili.

OB
-obrisani-
20:42 30.08.2011.

Dakle, djeco, kojekakvi regionalni planovi, jugosfere, jugoasocijacije, unesca, rekomi itd., povezani su sa judinim šoroš-škudama i vragovima raznih boja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?