Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAGIRANJA Branitelji predsjedniku Mesiću

Ne ukidajte nam naše dostojanstvo

26.11.2008.
u 17:50

Poput brojnih braniteljskih udruga diljem Hrvatske, na prijedlog predsjednika RH Stjepana Mesića da jedna od mjera štednje bude i ukidanje posmrtne počasti umrlim hrvatskim braniteljima, oštro su reagirali i sisačko-moslavački branitelji.

Zgroženi branitelji
Na hitno sazvanom sastanku županijske Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata predstavnici udruga nisu mogli skriti ogorčenje i razočarenje zbog izjava predsjednika Stjepana Mesića.

- Jedino što imaju hrvatski branitelji, koji su stvarali državu na čijem je čelu Stjepan Mesić, jest dostojanstvo, koje im on sada pokušava oduzeti. Najblaže rečeno, ova njegova izjava degutantna je, a nas branitelje najviše boli što ju je izrekao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH. Ništa osim njegove javne isprike svim hrvatskim braniteljima ne može ispraviti ovu sramnu izjavu - rekao je Drago Umičević, predsjednik Koordinacije.

Željko Kardaš, predsjednik županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, bio je još oštriji.

- Nije prvi put da gospodin Mesić svojim izjavama diže tlak hrvatskim braniteljima i krši svoje ovlasti. No zbog ove, zadnje, izrečene u mjesecu kada se sjećamo žrtava Vukovara i Škabrnje, mogu samo reći: sram vas bilo, predsjedniče!

Priopćenja iz Kutine
Svoje razočaranje Mesićevom izjavom u priopćenju izrazilo je i više od tisuću hrvatskih branitelja zaposlenika Petrokemije. “Većina hrvatskih branitelja Petrokemije nakon rata nastavila je u miru na svojim radnim mjestima stvarati materijalna dobra od kojih i, vi, gospodine predsjedniče, koristite dio za funkcioniranje svojeg ureda.

Gospodine predsjedniče, uzeti hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima počasti, uskratiti im počasnu paljbu i hrvatsku zastavu, zaista je degutantno”, piše u priopćenju branitelja zaposlenika Petrokemije. Kutinska Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata osudila je Mesićevu izjavu u priopćenju, koje je potpisao predsjednik udruge Damir Markaš. “Tko ste vi, predsjedniče Mesiću, da, i kada umiru hrvatski branitelji, tražite da se ukinu počasti onima koji su stvarali Hrvatsku”, piše u priopćenju.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?