Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasmina Popović
Autor
Jasmina Popović

Nakon ovoga ništa više ne smije biti isto

polančec
Arhiva VL
30.10.2009. u 18:35

Stane li na Polančecu, to znači da je premijerka spremna potrošiti ‘pijune’, ne i promijeniti politiku HDZ-a

Damira Polančeca politika je dovela pa mu je politika i presudila. Kao što je poslušno došao biti potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, tako je poslušno i odstupio kad je vidio da se nitko neće previše boriti za njega, da je njegova “glava” uvjet da opstane koalicija koja HDZ drži na vlasti i da njegov odlazak mora pokazati kako je nova HDZ-ova premijerka spremna obračunati se s aferama.

No, kao što se zna, jedna lasta ne čini proljeće pa tako ni odlazak D. Polančeca ne može značiti da se nešto doista mijenja. Prije svega, Polančec nije jedini koji je kriv “što nije znao za zbivanja u svom resoru”. Ako ostane samo na Polančecu, bez obzira na to kako će istraga završiti, to znači da je premijerka spremna potrošiti “pijune” kad joj voda dođe do grla, no ne i promijeniti politiku koja je na HDZ navukla odium javnosti, a Hrvatsku povukla u bezdan korupcije i afera. Mnogi ministri prije Polančeca preživjeli su zahvaljujući načinu na koji je Sanader zamislio vladanje, i Kosorova bi, ako želi biti vjerodostojna, morala ozbiljno razmisliti tko joj sve sjedi u Vladi i što se još može dogoditi ako nagomilan kriminal – kojem je kumovao HDZ i bliski mu ljudi – nastavi izlaziti nesmanjenom žestinom.

Polančecov odlazak ne smije biti samo žrtvovanje jednog čovjeka da bi sve ostalo isto. Naprotiv, nakon Polančeca više ništa ne smije biti isto. Premijerka je dužna javnosti predočiti svoju strategiju vladanja umjesto da pokuša zamjenom jednog potpredsjednika zakrpati rupu koja se pojavila u Vladi. Ona mora za sebe izboriti legitimitet koji joj je uskraćen zbog načina na koji je postala premijerka, a to može jedino ako uporište potraži u javnosti. A da bi ga dobila mora pokazati da je u svemu drukčija od svog prethodnika i da je spremna iskoristiti karte koje su u početku bile loše da ne mogu biti lošije, ali sada joj se nudi i poneki “as”. Politički trenutak, koliko god to bilo paradoksalno, zapravo joj ide na ruku. Koalicijski partneri pokazali su lojalnost uz određene uvjete, oporba joj trenutačno ne može ozbiljnije naštetiti, EU joj je sklon dati podršku.

Polančecov odlazak zato joj otvara šansu koja se rijetko pruža u politici: da dokaže kako je drukčija od Sanadera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?