Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKAN HRVATSKOG GLUMIŠTA

Nagrada Grada Rijeke postumno dodijeljena Pahoru

27.02.2009.
u 14:08

Iz Poglavarstva Grada Rijeke najavljuju kako je odlučeno da se ove godine dodijele dvije nagrade za životno djelo. Tako je odlučeno da se jedna nagrada postumno dodijeli glumcu Galianu Pahoru, a ona je dodijeljena za sveukupni umjetnički opus koji je, kako su kazali iz Poglavarstva, "zauvijek otisnut u kulturno biće Rijeke".

Druga nagrada za životno djelo i Zlatna plaketa "Grb Grada Rijeke" dodijeljenja je profesoru emeritusu Ivanu Šegoti za znanstveno-nastavnu djelatnost u bioetici, a posebno u novijoj disciplini - kliničkoj bioetici. Za gore navedene nagrade Gradskom je vijeću stiglo šest prijedloga, dok je za godišnju nagradu predloženo šesnaset kandidata.

Za one koji ne znaju, Galiano Pahor bio je veliki glumac, štoviše dugogodišnji prvak, a kasnije i ravnatelj Hrvatske drame u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Glumio je i u mnogim predstavama u inozemstvu te je surađivao s mnogim kazalištima u svijetu. Taj glumac koji je ostavio traga i u hrvatskom glumištu i u srcima svojih kolega preminuo je 5. siječnja 2008. godine nakon duge i teške bolesti.

(p.s)

Želite prijaviti greške?