Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Na Zagrebačkoj burzi očekuje se kratkotrajni oporavak

14.11.2008.
u 09:52

Na Zagrebačkoj burzi danas većina analitičara očekuje rast Crobexa, ponajviše zbog pozitivnih kretanja na globalnim burzama, no smatraju da je riječ tek o kratkotrajnom oporavku, jer se očekuju nove loše vijesti vezane uz svjetsko gospodarstvo.

Od devet analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih pet danas očekuje rast Crobexa, troje njegovu stagnaciju, a jedan pad.

Nakon što je tijekom dana zaronio ispod psihološke granice od 2000 bodova, indeks Crobex završio je jučerašnje trgovanje u blagom plusu od 0,01 posto na 2051 bodu. Redovni promet dionicama iznosio je 41,78 milijuna kuna.

- Nakon jučerašnjeg dramatičnog trgovanja, tijekom kojeg je Crobex zabilježio pad ispod razine od 2000 bodova, pred sam kraj trgovanja uslijedio je iznenađujući preokret, pa se indeks vratio na razinu od četvrtka. Sličan scenarij kretanja indeksa zabilježen je jučer i na Wall Streetu - kaže Kristian Korunić, investicijski savjetnik u brokerskoj tvrtki Šted-Kapital.

Nakon pada na nove najniže razine u posljednjih pet godina, američki burzovni indeksi pred kraj trgovanja snažno su skočili, ostvarivši dobitke veće od šest posto.

I na azijskim su burzama jutros cijene osjetno porasle jer se veliki gubici od prethodnih dana smatraju pretjeranima, unatoč tome što brojni podaci navješćuju recesiju svjetskog gospodarstva.

Tokijska je burza jutros zatvorena s indeksom Nikkeijem 2,7 posto većim nago dan prije. Indeks MSCI azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, skočio je 3 posto, i tako prekinuo trodnevni trend pada, tijekom kojeg je potonuo 11,4 posto.

- Vođeni time možemo danas očekivati i na europskim burzama rast indeksa, ako se tržište tijekom dana ne suoči s nekim dramatično lošim vijestima. Shodno tome, i na domaćoj burzi očekujem lagani oporavak indeksa, ali i nadalje uz mali promet - ocjenjuje Korunić.

Ipak, održivost najnovijeg rasta cijena dionica je upitna.

- Na globalnim burzama riječ je o kratkotrajnom oporavku cijena dionica nakon oštrih višednevnih gubitaka. Nije za očekivati da će se ovaj rast cijena održati, jer će zasigurno stizati nove loše vijesti iz SAD-a vezane uz recesiju, kao i loši korporativni rezultati - napominje Korunić.

Dodaje kako na domaćoj burzi tržišni sudionici pažljivo prate sve vijesti vezane uz izradu državnog proračuna za 2009. godinu.

- Pratimo i makroekonomske pokazatelje kako bismo vidjeli koliko Hrvatsku pogađa globalna kriza - ističe Korunić.

Premijer Ivo Sanader najavio je jučer da Vlada planira u proračunu deficit svesti na nulu zamrzavanjem plaća i smanjivanjem ulaganja u infrastrukturu.

Na udaru prodaja jučer su se stoga našle građevinske dionice.

- Zasigurno će poslovanje građevinskih kompanija patiti zaustave li se projekti u cestogradnji i izgradnja pelješkog mosta zbog štednje u državnom proračunu, budući da ostvaruju većinu poslova na domaćem tržištu - kaže Korunić.

Hinina anketa pokazuje da analitičari danas očekuju fokus ulagača uglavnom na najlikvidnijim izdanjima - dionicama T-HT-a, te brodarskim i građevinskim.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?