Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBAČKA BURZA Nastavlja se pad, Crobex u minusu više od 4%

Na burzi ostali samo špekulanti

28.11.2008.
u 17:47

Zbivanja na burzi postala su već komična, kaže jedan broker koji je svakog dana prikovan uz računalo i prati trgovanje iz sekunde u sekundu. Nema više govora o vrednovanju kompanija, sada svi trguju uz gubitak, ali on može biti i veći, pa se ulagači rješavaju pozicija kakve god bile.

Novi pad
Novi veliki pad Crobexa, veći od četiri posto, danas je ponovno sasjekao građevinare i brodarske kompanije. Atlantska plovidba spustila se čak ispod 600 kuna, no ona je prije pet ili šest godina vrijedila samo 20 kuna u vrijeme jeftinih vozarina i slabe gospodarske konjunkture. Vozarine su sada pale otprilike 80 posto i godina recesije koja čeka sve osobito će pogoditi brodare kojima će biti znatno reduciran obujam prometa. Atlantska plovidba izgubila je u danu 11 posto vrijednosti, a i druge također tonu, poput Jadroplova, Lošinjske i Tankerske plovidbe.

Danas su brodari bili uvjerljiviji gubitnici od građevinara, no njihovim crnim burzovnim danima kao da nema kraja. Na meti rasprodaje nalazi se Ingra koja je izgubila dodatnih 13 posto, pa se cijena kreće oko 70 kuna. Svakodnevno se strmoglavljuje i IGH Jure Radića koji je stigao na razinu od 3630 kuna i izgubio više od pet posto. Potonuće Hidroelektre dramatično je – danas se dogodio novi veliki minus, veći od 12 posto. Slično prolazi i Lavčević te ostali građevinari kojima 2009. godina neće biti laka.

Josip Batinović iz Agram brokera kaže da burzom caruju špekulanti, kupuju i prodaju nekoliko puta u danu i po sve nižim cijenama.

Nema više ozbiljnih
Na burzi nema drugih ozbiljnih, dugoročnih kupaca i sve se svelo na špekulaciju koliko će koja dionica već sutra vrijediti manje, kaže on dodajući da je teško precizirati gdje je dno, ali je sigurno vrlo blizu sadašnjim razinama.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?