Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Miro Gavran predstavio novu knjigu 'Književnost i kazalište'

28.01.2009.
u 13:44

Naš najprodavaniji i najizvođeniji dramski pisac Miro Gravran u galeriji Kranjčar predstavio je svoju novu knjigu „Književnost i kazalište“ koju je objavila naklada Ljevak. O knjizi su, uz Gavrana, govorili Dubravko Jelačić Bužinski, dugogodišnji Gavranov prijatelj, te Nives Tomašić, dok je ulomke prilično duhovito čitao Dubravko Sidor. Dodatnu atmosferu svojom glazbom začinili su i Drago Jakovčević i Zlatan Došlić, a nakon čitanja i razgovora domaćini su ponudili i odlične slastice slastičarnice Horak.

Miro Gavran ovom je prilikom kazao kako je sretan zbog izlaska ove knjige posebno zato što su tekstovi u njoj nastali u rasponu od 22 godine. Naime, ova zanimljiva i nevjerojatno čitljiva knjiga svojevrsna je životna i spisateljska rekapitulacija Mire Gavrana.

Ova knjiga Gavranovim čitateljima pruža mogućnost zavirivanja u njegov svijet, odnosno u njegovu književnu radionicu u kojoj predstavlja i svoje umjetničke i svjetonazorske stavove. Autor progovara o životnom kontekstu koji ga je nadahnjivao, o romanu kao sveobuhvatnom oslikavanju ljudske egzistencije, o fenomenu pisanja za teatar, o modernom i pomodnom stvaralaštvu, o isprepletanju životnoga i literarnoga iskustva i još o svakojakim temama, a neke od njih Gavran je pisao prilično duhovito.

Tako primjerice, na izuzetno britak i duhovit način ovaj pisac sam sebe intervjuira, odnosno postavlja si deset najčešćih pitanja. Na ta pitanja, koja mu uglavnom postavljaju novinari, pa i pokoji čitatelj, Gavran odgovara iskreno, britko i duhovito.

Želite prijaviti greške?