Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SKANDAL Gradsko vijeće mijenjalo GUP bez prethodne javne rasprave za građane

Ministarstvo: Karlovačka vlast prekršila je zakon!

07.11.2008.
u 17:21

KARLOVAC – Po mišljenju Ministarstva prostornog uređenja, koje je svojevrsni odgovor na probleme koje su u vezi s problemima zbog karlovačkog generalnog urbanističkog plana iznijeli u SDP-u, morat će doći do poništenja dijela temeljnog urbanističkog akta grada.

Podsjetimo da su na 32. sjednici Gradskog vijeća, održanoj 2. listopada, pokrenute izmjene i dopune GUP-a, koji u sklopu ima prethodnu i javnu raspravu za sve građane i u koju se, po obrazloženju, išlo zbog potreba tvrtki IV-ER-KVC, Žitoproizvoda, HS Produkta, Velebita, Autotransporta, Toplane i građana.

Bez javne rasprave
U SDP-u su to komentirali kao jedini moguć i legalan postupak, koji nažalost traje oko godinu dana. Istodobno je u drugoj točki usvojen ispravak odluke o donošenju GUP-a Karlovca kojim se mijenja sadržaj plana, što su oporbenjaci ocijenili protuzakonitim bez postupka prethodne javne rasprave za građane.

– Na sjednici Gradskog vijeća i prije toga više puta ispred SDP-a upozoravao sam da će Odluka o ispravku Odluke o donošenju GUP-a Karlovac kojim se mijenja sadržaj plana i omogućava trenutačna izgradnja podzemne garaže ispod Žitne kuće biti nezakonita.

To mišljenje smo uputili mjerodavnom ministarstvu, a kako su u odgovoru na taj problem potvrđena naša stajališta, akt će se zasigurno morati poništiti. Vrlo važno je reći kako SDP nije protiv izgradnje podzemne garaže, već naprotiv, za što kvalitetnije rješavanje trenutačnih prometnih problema grada. HDZ je protiv toga, jer nezakonitim odlukama njihove glasačke mašine znatno usporava rješavanje toga problema – istaknuo je Mladen Rakočević.

Tako će projekt izgradnje Žitne kuće, koji s nestrpljenjem čeka Nikola Hanžel, investitor u tome projektu, ali i mnogi Karlovčani, morati doživjeti još jednu odgodu. Iako cijeli slučaj potpuno nepotrebno poprima i političku dimenziju, ponovo najdeblji kraj izvlače građani, koji su brzo očekivali nove sadržaje na tome prostoru. Osim toga, šalje se i negativna poruka investitorima.

Korupcija u Gradu
– Nažalost, sve je otvorilo pitanje što i kako rade službe u gradu i jesu li one nestručne ili rade pod pritiskom politike. Takvi potezi otvaraju vrata korupciji i sumnjama u dobre namjere gradske uprave – zaključuje Rakočević.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?