Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CAPRAG Strogi nadzor iza rešetaka za najgore

Ministar pravosuđa Šimonović na otvaranju odjela Odgojnog zavoda Turopolje

24.04.2009.
u 17:48

U sisačkom Capragu, pri Otvorenom odjelu Odgojnog zavoda Turopolje, danas je otvoren i Odjel pojačane skrbi i nadzora, čija je glavna zadaća preuzimanje problematičnih maloljetnika i mlađih punoljetnika iz turopoljskog Zavoda.

Novi odjel u Capragu
Naime, do sada se problematične maloljetne prekršitelje zakona iz Turopolja upućivalo u zatvore u Sisku i druge gradove, gdje su bili u ćelijama zajedno s punoljetnim i iskusnim kriminalcima.

– Otvorenjem ovog posebnog Odjela za pojačanu skrb nad takvim maloljetnicima i mlađim prekršiteljima činimo korak naprijed ka boljoj šansi za njihovu rehabilitaciju. Bolji uvjeti i bolje okruženje od onog zatvorskog zasigurno će utjecati na to da se oni bolje uklope u društvo nakon izdržavanja odgojne mjere, čime će se u konačnici i smanjiti broj kaznenih djela – rekao je prilikom otvorenja ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Riječ je o jednom od koraka ka stvaranju boljih pretpostavki za rehabilitaciju maloljetnih i mlađih prekršitelja zakona, što podupire i UNDP, koji svojim programom “Sigurnost u zajednici” želi smanjiti kriminal u gradovima.

Povlastice najboljima
Otvorenje novog odjela u Capragu i dolazak problematičnih zatvorenika iz Turopolja neće utjecati na korisnike Otvorenog odjela, iako se oba nalaze u istoj zgradi, jer su fizički odvojena.

– Korisnici Otvorenog odjela i dalje će dolaziti ovamo i ništa se za njih ne mijenja. Inače, riječ je o najotvorenijem mogućem odjelu Odgojnog zavoda, kamo se upućuju samo oni koji se pokažu posebno dobrim u vladanju.

– Oni ovdje normalno idu u školu, obavljaju razne poslove, nemaju ograničenja u telefoniranju, a na ručak sami idu u obližnji restoran, bez nadzora – istaknuo je Saša Rajić, upravitelj Odgojnog zavoda Turopolje. Korisnici Otvorenog odjela imaju pravo izlaska u grad nekoliko puta tjedno, te je to, može se reći, prijelazna zona između Odgojnog zavoda i puštanja na slobodu.

– Cilj odgojnih mjera nije samo prekršitelje izdvojiti iz društva, nego djelovati i odgojno kako bi se smanjilo ponavljanje prekršaja, a i kako bi se mladi nakon izlaska lakše prilagodili društvu – sažeo je razloge takvih odjela Saša Rajić.

Želite prijaviti greške?