Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18 godina daytona

Milošević, Tuđman i Izetbegović danju se svađali, navečer družili

dayton
Foto: U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm
24.11.2013.
u 16:15

Milošević, Tuđman i Izetbegović danju se svađali, navečer družili

Pomalo nalik na život u BiH, trojica su ratnih lidera, Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević, trotjedne pregovore započete 1. studenoga 1995. godine u Daytonu počeli u posve prijateljskom tonu, ali ubrzo je izgledalo da će se vratiti ratu.

Tako je američki pregovarač general Donald Kerick izvještavao Bijelu kuću, na početku o tome kako su svi međusobno prisni, atmosfera pozitivna, čak i vesela, uživaju u druženju, kao da strašnog rata nema, ali 11. dana pregovora došlo je do toga da “što se više gledaju, sve više izgleda kao da su spremni da ostave sve i vrate se ratu.

Kad su već novinari očekivali da će biti objavljeno da su pregovori propali, dogovor je ipak postignut i na djelu je i danas, nakon 18 godina, kad se 21. studenoga u Republici Srpskoj slavi kao praznik, a u Federaciji je radni dan. Priča o Daytonu može se tako sastaviti iz nedavno objavljenih dokumenata CIA-e”, piše beogradski Blic.

General Kerick za Miloševića kaže Slobo, za Izetbegovića Izi. Trojica su se pregovarača družila i uvečer, priređujući jedni za druge večere, pa je tako Milošević za svoju večeru izabrao morske delicije, od škampa do jastoga, koji su avionom dopremljeni iz Mainea u daytonsku zrakoplovnu bazu. Što je zabrinjavalo Miloševića, pokretača svih balkanskih ratova?

– Za razliku od Amerike, čiji je prestiž doveden u pitanje, meni je u pitanju glava i život – rekao je, očito daleko više zabrinut za svoju sudbinu nego za sudbinu svih onih ljudi koji su u njegovim ratovima izgubili sve.

Komentara 4

AT
atomised
17:26 24.11.2013.

Koliku je povijesnu sreću imala Hrvatska što joj je Tuđman bio na čelu sve te godine. Strašno je i pomisliti kako bi ova zemlja izgledala, i bi li je uopće bilo, da joj se u to vrijeme na čelu našao ijedan od dvojice Tuđmanovih nasljednika. Zato me je baš briga što je Tuđman večerao. Ako je to toliko bitno, objavite što je Josipović večerao i jeo i pio kad se u zadnje dvije godine susretao s četničkim vojvodom Nikolićem koji je palio i terorizirao po Hrvatskoj za vrijeme rata.

KA
!!kamocemo!!
18:05 24.11.2013.

.Dovoljno je samo procitati sto kaze Tudjman na Brijunima uoci Oluje i svakom normalnom su stvari potpuno jasne. A Franjo kaze.... Predsjednik Franjo Tudman : "Gospodo......... Bili smo odlucni da podemo u deblokdadu Bihaca sa zapadne strane. Medutim, sada jeje takva situacija da su nam predstavnici UN Arashi, Stolttenberg sa Srbima taj razlog izbili iz ruku, jer prema tome oni povlace svoje snage s podrucja Bihaca. Nece napadati, dozvoljavaju da se UNCRO postavi na te granice, na promatranja. I to jasno da su odmah to dostavili citavom svijetu. A, svaka vojna operacija mora imati svoje politicko opravdanje. Prema tome, mi više nemamo opravdanje da idemo u deblokadu Bihaca"........znaci ne samo da nema opravdanja, vec nema vise ni potrebe. .......i o cemu to onda mi vec godinama fantaziramo ? Sam Tudjman govori da se Srbi povlace u dogovoru sa UN, da nece napadati... ..itd. da sada ne ponavljam njegove rijeci. .

Avatar Ksaver38
Ksaver38
16:28 24.11.2013.

tri zločinca, ali sva tri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?