Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Merkel zagovara osnivanje gospodarskog vijeća UN-a

08.01.2009.
u 15:27

Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se u četvrtak, u stanci konferencije u Parizu, da se osnuje novo tijelo Ujedinjenih naroda, gospodarsko vijeće, koje bi po uzoru na Vijeće sigurnosti reagiralo na akutne globalne probleme, ali u gospodarskom sektoru.

- Morali bismo razmisliti o tomu da uz Vijeće sigurnosti UN-a osnujemo i gospodarsko vijeće UN-a - rekla je Merkel na rubu konferencije o reformi financijskog sustava koja se održava u Parizu.

Njemačka kancelarka drži da Međunarodni monetarni fond kao i ostale postojeće institucije nisu dovoljne kada je posrijedi regulacija i nadzor "globalnog kapitalizma".

Merkel je ustvrdila da bi stvaranje takvog vijeća bio "velik korak" jer bi države dobar dio svoje suverenosti morale dati u ruke UN-ova gospodarskog vijeća.

A to ne bi bio nepremostiv problem, drži kancelarka.

- Mi u Europskoj uniji već znamo kako to funkcionira - rekla je.

Kao temelj za novi globalni financijski poredak Merkel zagovara stvaranje "UN-ove povelje za održivo gospodarstvo".

- Ta bi povelja sadržavala standarde i pomogla nam da ne živimo iznad svojih mogućnosti kao dosad - zaključila je Merkel.

Njemačka kancelarka najavila je da će na sljedećem financijskom summitu, 2. travnja u Londonu, zagovarati bolji nadzor tzv. hedge fondova za što se neuspješno zauzimala tijekom predsjedanja skupinom G8 2007. godine.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?