Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI TEST Mercedes-Benzova GLK klasa opremljena dizelskim motorom

Mercedes-Benz GLK - namijenjen novoj publici

18.11.2008.
u 21:57

Posjedovati neki od Mercedesovih automobila pitanje je statusnog simbola. Slična je situacija do prije nekoliko godina bila i s posjedovanjem terenskog ili SUV automobila. Danas je ipak nešto drukčije, a s obzirom na ponudu i manjih modela, ovakva su vozila postala dostupnija širem krugu vozača. Percepcija je da su veće izvedbe primjerenije muškim vozačima, dok su manji za vozačice, a da u tom smjeru cilja Mercedes novom GLK klasom, jasno pokazuje početak promocije filmom “Seks i grad“. Dokaz je to da se mnogo očekuje od pripadnica nježnijeg spola.

Ovim je kompaktnim SUV-om Mercedes-Benz upotpunio bogatu paletu modela, a da je riječ o vozilu s kojim nema problema ni pri traženju parkirališnog mjesta u gradu, dokazuju dimenzije. Naime, GLK je dug 452,8, širok 184 te visok 168,9 centimetara. U putničkoj se kabini nudi dovoljno prostora, a tu je i prtljažnik obujma 450 litara. Pravilne i oštre linije eksterijera prenesene su i u unutrašnjost. Te dosta pravilne linije, i samo lagano nakošen središnji greben, izvedene su kako bi se pokazala čvrsta veza s respektabilnom G klasom. Nama bi se, pak, više svidjelo da je taj prednji dio malo razigraniji, te da je u vrhu središnjeg grebena veći display. Ovaj 3,5-inčni djeluje pomalo smiješno.

Motor, 320 CDI, i druga generacija 4Matic permanentnog pogona na sva četiri kotača, elementi su kojima se nikako ne može prigovoriti. Snaga od 225 konja uz 540 Nm okretnog momenta raspoloživog u području od 1600 do 2400 okretaja prebacuje se na kotače pomoću serijskog 7G-Tronic automatskog mjenjača sa sedam stupnjeva prijenosa. Osim posve automatskog prijenosa snage nudi se i samostalna promjena stupnjeva prijenosa pomoću ručice mjenjača, kao i putem polugica na upravljaču.

S obzirom na poglede kojima su nas obasipali tijekom testne vožnje, vjerujemo da je zanimanje za ovaj model veliko, a u Mercedesu se samo trebaju nadati da na potražnju neće utjecati globalna financijska kriza.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?