Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Manipulacijom manjine po papi

16.01.2008.
u 16:38

Profesoru Josephu Ratzingeru kao papi Benediktu XVI. onemogućeno je govoriti na rimskom sveučilištu La Sapienza, jer su njegove izjave o Galileiju neki profesori fizike ocijenili kao neprikladne za laičku instituciju.

Zanimljivo je da su profesori fizike, dakle egzaktne znanosti, nasjeli prihvativši kao točne krivotvorene izjave o Galileiju koje je Ratzinger izrekao prije 18 godina. Osim u Parmi, Ratzinger je upravo na Sapienzi, također 1990. godine, govorio o Galileiju. Tada ga je nazvao “Velikim”, te ga citirao: “Bog je načinio prirodu u matematičkim formulama.”

Ratzinger je hvalio Galileija kao “Zvijezdu Suvremenosti koja sja u tamnoj noći mračnog srednjeg vijeka”. Ne može se kazati da je Ratzinger govorio protiv Galileija ili pravdao Crkvu što ga je osudila. Ratzinger je citirao austrijskog filozofa, agnostika Paula K. Feyerabenda, koji je 1964. imao katedru na Berkeleyu, koji je kazao da je u “doba Galileija Crkva bila mnogo vjernija razumu od samoga Galileija. Proces protiv Galileija bio je razložan i pravedan”.

Buntovni rimski profesori upotrijebili su samo dio citata, onaj koji se odnosi na “razuman i pravedan proces” da bi diskreditirali Benedikta XVI. Na tu njihovu instrumentalizaciju citata studenti su dolili ulje prosvjeda. Tako je 67 od ostalih još 4700 profesora te dvadesetak studenata od 140.000 upisanih onemogućilo dolazak pape na sveučilište.

Ne samo što nije demokratski zabraniti nekome iznošenje i onoga s čime se vi ne slažete nego je najmanje poučno, posebno na sveučilištu, upotrijebiti falsificirani citat za neke (političke) namjere. Isticati laičnost sveučilišta s likom svećenika Galileija dodatak je priče u kojoj je demokracija u Italiji dobila veliku pljusku.

Želite prijaviti greške?