Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEME APSURDA

Ljevičarska omerta

Autor
Tihomir Dujmović
06.07.2008.
u 19:00

Kad netko spomene istraživačko novinarstvo, hvatam se za pištolj, tako bi mogla glasiti parafraza znamenite totalitarne kovanice jer organizirana medijska šutnja o prljavom vešu što je ostao iza Feral Tribunea dovodi u pitanje osnove istraživačkoga novinstva.

Nakon 15 godina prestao je izlaziti Feral, medijska kolijevka jugonostalgije, list koji je svaku nacionalnu dimenziju dovodio u pitanje, koji je krasio borbeni ateizam, koji se u svakome pitanju postavljao kao vrhovni moralni arbitar, list koji napadnutoj strani nije dopustio odgovor.

Ono što su zamjerali drugima: pristranost, netolerantnost, navijački stav, nedemokratičnost, doveli su do savršenstva! No, imali su moćne strane investitore pa postaje jasnija moralna bahatost. Nacional ističe upravo nevjerojatnu informaciju da je čak i Sanaderova vlada pod pritiskom Bruxellesa izdvojila iz proračuna milijun kuna za pomoć Feralu! To je, dakle, to neovisno novinarstvo kojim se ne ravna iz "kockice", ni iz HDZ-ove barake, telefon za njih zvoni ravno iz Bruxellesa!

Nacional donosi zastrašujuće informacije o financijskim akcijama vrha Ferala, no taj spektakl našem hvaljenom istraživačkom novinarstvu nije zanimljiv! Jer, vlada ljevičarska omerta, jer vlada strah od moćnika, jer su mentalni feralovci savršeno raspoređeni u hrvatskome medijskom prostoru, nitko se ne usuđuje ispitati Nacionalove navode.

Strah vlada Hrvatskom! To je znak da s ovim društvom nešto nije u redu. Nacionalov tekst u kojemu se navodi da su "glavni ljudi Ferala u vrijeme najvećih kriza u tim novinama kupovali vrijedne nekretnine u Zagrebu i Splitu. Riječ je o poslovima vrijednima možda i više od milijun eura, za koje se ne zna kako su ih dosadašnji šefovi Ferala stekli.

Dok su svoje zaposlenike držali na minimalcu i strane donatore moljakali za goleme donacije, varali državu na porezu i odbijali plaćati tiskanje svog lista u hrvatskim štamparijama, bogatili su se izvlačeći novac iz Ferala...", ako je točan, baca novo svjetlo na Feralov spomenik.

Nacional tvrdi da su za tiskanje ostali dužni EPH "više od pet milijuna kuna", Novom listu "oko dva milijuna kuna" te milijune kuna na ime poreza državi! Ako je točan, tekst sugerira i enormne strane donacije koje su sjedale i na neki račun u Grazu. Jesu li se možda za ovoga rata Viktor Ivančić i Hrvoje Šarinić gurali pred istim šalterom kakve banke u Grazu?

Jedan da kupi oružje za poklanu Hrvatsku, drugi da dovuče novac da se plate medijski napadi na one što stvaraju hrvatsku državu? Tko je davao novac za kupovanje oružja, znamo, tko je pak davao novac da se onako krvnički napada ratna vlast koja stvara hrvatsku državu, ne znamo ni danas.

Tko je sve bio ratni profiter u toj priči, znali bismo do zadnjega eura kada bismo imali istraživačko novinarstvo, a ne partijsku omertu! Neviđenu medijsku šutnju, grobnu šutnju u manijakalnoj želji da se skrije naftna mrlja što je iscurila van!

Prema Nacionalu, Feral je imao nekoliko registriranih tvrtki, a zanimljiv je navod u tekstu: "aktivna je i tvrtka Feral projekt u Jurišićevoj 23 u Zagrebu, gdje su kao članovi uprave registrirani Vesna Pusić, Slavko Goldstein, Viktor Ivančić i Boris Dežulović".jene na kakvu novinu nalaze Budiša, Hebrang ili Pašalić, dresirano istraživačko hrvatsko novinstvo bi odmah krenulo u lov na svoju lovinu. Ovako  muk.

Da nema feralovske omerte i anacionalne solidarnosti, naš bi dragi Šprajc počeo Dnevnik s tom pričom, da nema partijske zakletve, imali bismo "Latinicu" o Feralu, a u "Nedjeljom u dva" čuli bismo novinara Baretića, koji je u Feralu pisao i prvi progovorio o kupnji čudnih stanova. Zaboravio sam, na HTV-u je Hloverka, sad će ih ona potjerati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?