Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kihanje u avionu

Ako putujete avionom ovo istraživanje moglo bi vas zabrinuti

Zrakoplov
Foto: Thinkstock
20.03.2018.
u 18:08

"Zbog toga je iznimno važno da kabinsko osoblje ne radi u takvom stanju", ističu američki znanstvenici.

Osobe koje putuju zrakoplovom, a boluju od neke akutne bolesti dišnog sustava, vrlo će vjerojatno zaraziti i nekoliko suputnika, no u najvećoj su opasnosti oni koji sjede neposredno do njih te u redu ispred i iza njih, kažu američki znanstvenici. 

Osobe koje se nalazi toliko blizu zaraženom putniku imaju 80 posto izgleda da "pokupe" virus, a kod svih ostalih putnika u kabini zrakoplova vjerojatnost je manja od tri posto. 

Po ranijim su istraživanja u opasnosti od zaraze bili svi putnici koji su sjedili do dva reda ispred i iza zaražene osobe. 

Znanstvenici su pozorno pratili stanje zaraženih putnika na 10 međukontinentalnih letova kako bi ustanovili kolika je mogućnost zaraze ostalih putnika respiratornim infekcijama poput SARS-a i gripe, bolestima koje se prenose kapljičnim putem, govorom, kihanjem i kašljanjem. Čestice virusa pritom ostaju u zatvorenom prostoru i postaju mogući izvor zaraze. U njima je puno infektivnih čestica. Naime, u kapljici sline pri kihanju ima i do 10.000 infektivnih doza.

"Istraživanje ne ide u prilog tradicionalnom vjerovanju po kojemu će samo jedna osoba koja kihne ili zakašlje u bilo kojem dijelu kabine zrakoplova zaraziti sve putnike na tom letu", kazao je dr. Robert Glatter, zaposlenik u Hitnoj pomoći bolnice Lenox HIll u New Yorku, koji nije sudjelovao u studiji. 

Rezultati provedenog istraživanja pokazali su i da članovi kabinskog osoblja koji boluju od neke zarazne bolesti dišnog sustava prosječno zaraze oko 4,6 putnika po letu. 

"Zbog toga je iznimno važno da kabinsko osoblje ne radi u takvom stanju", ističu američki znanstvenici.

Brisevi na respiratorne viruse uzeti sa sigurnosnih pojaseva i pomičnih stolića pokazali su se negativnima, što upućuje na to da se bolesti infektivnih puteva šire kihanjem i kašljanjem, a ne česticama koje padnu na razne površine u zrakoplovu. 

Pozornost treba pridati pranju ruku ili upotrebi vlažnih maramica s dezinficijensima i antiseptikom, ističe Glatter. 

Istraživanje su proveli znanstvenici s dvaju sveučilišta: Emory i Georgia Institute of Technology, a rezultate su objavili u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Pogledajte i slike s putovanja u Maleziju:

Zrakoplov
1/49

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije