Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li primijetili

Znate li zašto se ženske i muške košulje kopčaju na suprotnim stranama?

shutterstock
01.03.2020.
u 07:00

Korijeni se vežu još u vrijeme renesanse, a rijetko tko danas primjećuje razliku dugmadi

Jeste li ikada primijetili da košulje muškaraca i žena imaju dugmad na različitim stranama? Vrlo je jednostavno, ako ste žena, imate dugmad na lijevoj strani košulje, a ako ste muškarac, imate dugmad na desnoj strani. Ovo bi imalo smisla da su sve žene ljevakinje i svi muškarci dešnjaci, ali zapravo su većinom ljudi dešnjaci. Zašto je onda dugmad na različitim stranama?

Pogledajte nekoliko savjeta kako da vam košulja ostane utaknuta i ravna cijeli dan:

Poput mnogobrojnih starijih običaja, nitko ne zna kako je zamjena strana dugmadi ušla u modnu industriju i zašto je toliko dominiralo njome. Postoji jedna od popularnijih teorija koja kaže da je uzrok tome način odijevanja žena srednjeg i visokog sloja u Europi. Tijekom povijesnih razdoblja, poput renesanse i Viktorijanskog doba, ženska odjeća bila je puno kompliciranija nego odjeća muškaraca, samo razmislite o svim podsuknjama, korzetima te umecima nošenih na stražnjicama kako bi im haljina bila šira. Dok su bogati muškaci odijevali sami sebe, ženski dio njihove obitelji trebao je pomoć služavki kako bi se odjenule, zbog luksuza, a i zbog potrebe. Kako bi se olakšao posao služavkama kod odijevanja, krojači su počeli šivati gumbe na suprotnoj strani, a kada se odjeća počela masovno proizvoditi, gumbi su ostali na lijevoj strani i postali standard.

Tako postoji objašnjenje zašto su ženama gumbi na lijevoj strani, ali koje je objašnjene zašto su muškarcima na desnoj strani? Tradicija bi mogla imati korijene u načinu odijevanja za rat. Kao što su bogate žene trebale pomoć služavki, odjeća muškaraca inspirirana je vojnim uniformama. Zato što su muški vojnici svoje oružje uzimali desnom rukom, odjeća s gumbima na desnoj strani olakšala bi muškarcima namještanje i popravljanje odjeće svojom slobodnom lijevom rukom.

Iako nijedna od ovih teorija nije potvrđena i ima još mnogobrojnih drugih, poput one koja kaže da žene doje djecu na lijevoj ruci pa im je olakšano otvarnja košulje ili koja kaže da je za vrijeme Napoleona bilo namjerno napravljeno da se ženama oteža odijevanje, ovaj način izrade odjeće je sada standard i vjerojatno se neće mijenjati. Također se utjecaj ovih promjena vidi i sa zatvaračima jer su i na vestama i jaknama na suprotnim stranama kod muškaraca i žena.

U današnje vrijeme možete pronaći cijelu odijevnu kombinaciju za samo 40 kuna:

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
11:35 01.03.2020.

Ajmo feministice na zadnje noge

DU
Deleted user
09:44 01.03.2020.

vi ste "zlatna novina"sa ovim prekrasnim člancima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije