Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Advent u Zagrebu

Znate li zašto je Orašar središnja figura zagrebačke božićne bajke?

Advent u Zagrebu
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/5
28.11.2019.
u 11:00

Uz Orašara, naglasak ovogodišnjeg izdanja Adventa u Zagrebu bit će na ekologiji i održivosti te omogućenom pristupu osobama s invaliditetom

Znate li čarobnu priču kojom je inspiriran Orašar, veličanstveni balet ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog, najizvođeniji balet na svijetu koji je izrazito zanimljiv i hrvatskoj publici? Izvorno nazvan Ščelkunčik, ili na engleskom jeziku The Nutcracker, balet je nastao na temelju priče njemačkog pisca E. T. A. Hoffmana Orašar i kralj miševa, a osobito je popularan u vrijeme Božića. U središtu je priče o Orašaru djevojčica Klara (u nekim izvedbama Maša ili Marie) koja za Božić od svojeg kuma dobiva neobičan dar – drvenog orašara za razbijanje oraha, izrađenog u obliku drvenog čovjekolikog lutka.

Djevojčici Klari drveni se lutak odmah svidio, no njen brat Fritz namjerno ga razbije, što Klaru veoma rastuži. Tijekom noći Klara se iskrada iz kreveta i odlazi provjeriti Orašara te nailazi na nevjerojatan prizor. U prostoriju ulazi mnoštvo miševa, a Klarin Orašar počinje rasti i kreće bitka između vojske miševa i vojske slatkiša koju predvodi Orašar. Priča o Orašaru kroz povijest bila je osobito popularna u Njemačkoj zbog vjerovanja da orašar štiti obitelj i donosi sreću, pa se zbog toga figura orašara često darovala djeci za Božić. Nije trebalo dugo da orašar postane božićna dekoracija i prepoznatljiv božićni ukras diljem svijeta. U skladu s tom toplom božićnom tradicijom i čarobnom pričom koja je okružuje, i Advent u Zagrebu ove će godine biti u znaku Orašara, a različite sculpture Orašara umjetnika Petra Bande bit će postavljene na svim lokacijama na kojima se održavaju adventski sadržaji u gradu.

Uz Orašara, naglasak ovogodišnjeg izdanja Adventa bit će na ekologiji i održivosti te omogućenom pristupu osobama s invaliditetom, pa će tako većina ugostiteljskih objekata koristiti papirnate čaše i tanjure umjesto plastičnih, a na adventskim lokacijama postavit će se posebne premosnice za lakše kretanje osoba s invaliditetom.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Zagrebačku božićnu bajku i ove godine čini Ledeni park na Trgu kralja Tomislava, a svečano otvorenje najavljeno je za 30. studenoga, kada kreće i većina ostalih adventskih sadržaja u Zagrebu. Osim odlične zabave i druženja na ledu, u Ledenom parku bit će kućice s bogatom ponudom prigodnih delicija za okrjepu, a sve to bit će popraćeno izvrsnim glazbenim programom poznatih DJ-a.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Tradicionalno, jedna od najpopularnijih adventskih destinacija bit će i Stross na Gornjem gradu, na kojem će se svakodnevno održavati koncerti i nastupi DJ-a, a za vikend su organizirane likovne vikend-radionice za djecu u uređenom prostoru. Tu je i mnoštvo drvenih kućica s bogatom ponudom prigodnih slanih i slatkih adventskih poslastica. Tijekom šetnje gradom i upoznavanja sa svime što zagrebački Advent nudi, nikako nemojte propustiti obilazak tunela Grič i poznatog zagrebačkog prolaza Oktogon, koji će tijekom adventa postati dio bajkovite priče o Orašaru. Spektakularan kulturno-glazbeni program odvijat će se i kod Hrvatskog narodnog kazališta, gdje vas svakoga dana od 18 do 19.30 sati očekuje bogati glazbeni repertoar HNK uživo. Sjajna adventska atmosfera očekuje vas i na Europskom trgu koji je za vrijeme adventa, uz izvrstan glazbeni program, omiljena destinacija mladih.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Naravno, za sve sladokusce obavezno adventsko odredište jest Fuliranje u Parku Josipa Jurja Strossmayera. Uz odličnu glazbu, posjetitelje očekuje širok izbor gastronomskih specijaliteta. Uz standardno dobru ponudu street fooda azijskih, latinoameričkih, japanskih street food koncepata te izvrsnu ponudu kobasica i klasičnih slasnih zalogaja koje već tradicionalno vezujemo za advent, ugostiteljska ponuda ove će godine biti bogatija i za neke lokalne gastrodelicije naših otoka, pa tako ove godine s Kornata stižu janjeća peka i krvavice, s Brača nam dolazi prvi hrvatski organski street food, a i morski okusi s Hvara. Premijerno se ove godine otvara i još jedna kućica koja će predstaviti mirise i okuse Italije i Portugala. Tu će biti zanimljiva ponuda pića, od klasičnog kuhanog vina, čajeva i tople čokolade do nešto egzotičnijih, sa zanimljivim i ponešto drukčijim džinovima, koktelima, rakijama i punčevima, a Fuliranje ove godine dobiva i svoje festivalsko pivo.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Uza sve to, ovdje će biti i bar za pse te nekoliko lokacija za odmor i grijanje te igraonice za djecu, a za dobro raspoloženje na Fuliranju ove će godine biti održano 16 live nastupa, nastupit će više od 35 DJ-a i bit će organiziran ludi doček Nove godine. Advent stiže i na Prekrižje, a novosti su filmski Advent na Tuškancu i Advent pod lanternom, u sklopu kojeg će zborovi pratiti nažigače koji pale plinske lampe na Gornjem gradu. Službeno otvorenje Adventa u Zagrebu održat će se već tradicionalno paljenjem lampica na Zrinjevcu i to 30. studenoga u 19.45 sati kada će jedan od najljepših zagrebačkih parkova obasjati svjetlost na tisuće lampica. Službenom otvorenju prethodit će baletna predstava na ledu Orašar na klizalištu na Tomislavcu. U bajkovitom adventskom programu može se pronaći ponešto za sve uzraste i sve ukuse, stoga ne propustite božićnu čaroliju Zagreba.

Sadržaj je nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije