Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pivovara Daruvar

Znate li zašto je na etiketi Stročeškog piva ilustracija - ždrala?

Staročeško pivo
Foto: PR FOTO
1/4
23.08.2018.
u 09:00

Pivo iz ždralovog grada dobilo je novi vizualni identitet. Na etiketi Staročeškog piva od sada se u prvom planu nalazi ždral

Prirodno meka izvorska voda sa obronaka Papuka, tradicionalna receptura i tehnologija proizvodnje piva čeških doseljenika daruvarskog kraja, čine Staročeško pivo izvornim predstavnikom plzenskog tipa piva u Hrvatskoj. Okus Staročeškog piva obilježava cvjetna aroma hmelja i naknadni gorko trpki okus koji se zadržava na nepcu nakon konzumiranja.

Staročeško svijetlo, crveno i bock pivo odnedavno imaju posebno dizajniranu etiketu s vrlo modernom ilustracijom ždrala.

Iza ove ideje stoji stoljetna tradicija i duboka simbolika. Naime, davne 1765. godine kraljica Marija Terezija je grofu Antunu Jankoviću dala potvrdu nasljednog plemstva i pridjevak daruvarski zbog ždrala u svom obiteljskom grbu (na mađarskom "Ždralov grad"; - daru=ždral + var=grad). Položaj ždrala, okrenut na desnu stranu i s podignutom nogom, predstavlja stalnu budnost na straži. Antun plemeniti Janković podigao je 1840. godine i Pivovaru Daruvar koja od tada pa sve do danas kontinuirano proizvodi pivo, i to u samom središtu grada zbog čega ona danas nosi naziv najstarije hrvatske pivovare. Naziv Staročeško pivo prvi puta se pojavljuje 1893. godine što ga čini jednim od najstarijih pivskih brendova u Hrvatskoj.

Nije zato niti čudno da se dizajnerski tim pripremajući novi vizualni identitet Staričeškog piva odlučio upravo ždralu dati dominantnu poziciju. 

- Kako je zaštitni lik već bio ždral, smatrali smo da bi mu trebalo dati nekih ljudskih osobina i sve to oplemeniti s malo humora. U konačnici mislimo da smo uspjeli. Jedan ždral tako je proletio na motoru, drugi se gospodski zacrvenio, dok je treći odlebdio u svemir, objasnila je Jelena Simić, ilustratorica i dizajnerica iz kreativne agencije Pakeraj.

Pivo u smeđim bocama

Za proizvodnju Staročeškog piva Pivovara Daruvar danas koristi sirovine, koje su prirodne i proizvedene u Hrvatskoj, a Pivovara tradicionalno toči Staročeško pivo u smeđe boce, jer filtrira svjetlost i zadržava proizvedeni miris i okus piva.

Proizvodnja pivovare Daruvar 90-ih godina, dakle u vrijeme Domovinskog rata, dosezala i do 250.000 hektolitara. Danas Pivovara Daruvar zauzima šesto mjesto po proizvodnji u Hrvatskoj sa stalnim trendom rasta. Ova je pozicija vrlo izazovna kada se uzme u obzir da se radi o manufakturnoj proizvodnje piva koju danas poznajemo kao zanatsko odnosno craft pivo. Pivovara Daruvar osim
Staročeškog, koje iako lager u Pivovari Daruvar se proizvodi po tehnologiji manufakture i odležavanja, ima i craft brend liniju Peti element, koji osvaja od svoga pojavljivanja na tržištu, od 2104. osvaja ljubitelje zanatskog piva u Hrvatskoj. Brend liniju Peti element čini 10 vrhunskih craft piva: Aba, Lela, Bart, IIpa, Gerweiss, Stout 4.2, Woodoo 0.33, Bonner, Whey Beer (proteinsko pivo) te nova piva Green power s dodatkom industrijske konoplje, prvo takvo pivo u Hrvatskoj, i kiselo pivo s dodatkom koncentriranog soka maline Weissvery.

Proizvodnja u Pivovari Daruvar kontinuirano raste pa je tako u prvih šest mjeseci 2018. godine zabilježen porast proizvodnje od 15 posto. Na unapređenju tržišnog pozicioniranja Staročeškog također se sustavno radi zbog čega je njegova prodaja u prvom polugodištu 2018. porasla za odličnih 25 posto.

„Kontinuirani rast rezultat je reorganizacije i stalnih napora menadžmenta u pronalaženju pravih poslovnih odgovora na izazove izuzetno zahtjevnog pivarskog tržišta u Hrvatskoj“, objašnjava uspjeh Siniša Lukač, direktor Pivovare Daruvar i dodaje da je u 2017. godini Pivovara Daruvar ostvarila rast od 36 posto.

„Osim temeljnog upravljanja odnosima s kupcima koja se bazira na kvaliteti proizvoda odlučili smo se na osobni pristup kupcima, a rezultat toga je međusobno povjerenje, a posljedica i navedeni rast. S obzirom na globalnu popularnost piva i recentne trendove ekspanzije craft pivarstva u Europi i svijetu, Pivovara Daruvar se svojim proizvodima i kvalitetom želi nametnuti kako vodeća
craft pivovara u Hrvatskoj i regiji“, otkrio je poslovni ambiciozni cilj Pivovare Daruvar njezin direkor Siniša Lukač.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije