Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVA PRIČA

Znate li zašto je baš zec simbol Uskrsa?

uskrsni zec
Foto: Shutterstock
1/3
19.04.2019.
u 13:41

S Uskrsom su ga prvi put počeli povezivati Nijemci krajem 17. stoljeća, a legenda kaže da korijeni dolaze iz poganskih običaja

Zec je jedan od zaštitnih znakova Uskrsa, no znate li zašto? Zec se ne pojavljuje nigdje u Bibliji, stoga je malo neobično da je upravo on postao zaštitnim znakom Uskrsa. Legenda o zecu potječe iz narodnih običaja, a s Uskrsom su ga prvi put počeli povezivati Nijemci krajem 17. stoljeća.

Uskrsni zec koji donosi čokoladu dobroj djeci, nešto kao Djed Mraz u vrijeme Božića, prvi se put spominje 1682. godine u njemačkim pripovijetkama. Također, mnogi povezuju Uskrsnog zeca s narodnim ritualima, odnosno poganskim običajima. Odatle kreće i legenda o njemačkoj božici plodnosti Eostre.

Foto: Shutterstock

Prema legendi, Eostre je spasila pticu koja je umirala od hladnoće tako što ju je pretvorila u zeca, dajući joj krzno kako bi se zaštitila od hladnoće. Eostre siromašnom zecu također nudi i smještaj u dvorcu, a zec je iz zahvalnosti svake godine božici, kao i djeci diljem svijeta, poklanjao jaja. Zec ujedno simbolizira i početak proljeća, a znak je i plodnosti, kao i začetka novog života.

Video: Pitali smo građane koliko poznaju uskrsne blagdane

Ključne riječi

Komentara 7

PA
pajser
18:41 19.04.2019.

novinar brka pojam uskrsa u kršćanstvu i konzumerizmu, jer zec nije kršćanski simbol uskrsa. to je simbol potrošačkog društva. zato ga nema niti u crkvi niti u bibliji, ali ga ima u konzumu, lidlu, kauflandu......

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
14:20 19.04.2019.

Prvi put čujem da je Zec simbol Uskrsa...

T1
t111
14:04 19.04.2019.

South Park ima cijelu epizodu gdje objasnjava kako je zec postao simbol Uskrsa :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije