Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opreza nikad dosta

Znate li tko je u prometu opasniji od pijanih vozača?

auto
Photos.com
01.06.2012.
u 13:35

Ako ste probdjeli cijlu noć, radije nemojte sjedati u automobil, savjetuju stručnjaci...

Francuska studija otkrila je da su pospani vozači jednako opasni kao i pijani. Čak je dvostruko veća vjerojatnost da će pospani ili pijani vozači izazvati prometnu nesreću nego odmorni i koncentrirani vozači. 

Analizirajući oko 680 pacijenata vozača koji su primljeni u sveučilišni bolnički centar u Bordeauxu nakon ozbiljnih prometnih nesreća zaključeno je kako je pospanost nosila gotovo isti rizik kao i uživanje u alkoholu. Vozači su odgovarali na pitanje jesu li uzimali kakve lijekove te jesu li bili pospani neposredno prije nesreće, a iz policijskih izvješća izvukli su podatke o promilima alkohola u krvi. Najčešće su u nesrećama sudjelovali muški vozači ispod 55 godina. Više od polovine bili su ozlijeđeni motociklisti, oko trećine vozači osobnih automobila, a deset posto biciklisti. Među ispitanicima čak je 355 vozača bilo skrivilo nesreću, a istraživači su utvrdili da su najčešći faktori za izazivanje nesreće bili dob od 18 do 29 godina, vožnja automobila, uživanje alkohola i pospanost, prenosi Daily Star.

- Iz eksperimentalnih studija poznato je da četiri sata manje sna izazvaju omamljenost koliko i šest limenki piva - kazao je Chrisopher Drake iz istraživačkog centra za poremćaje sna u bolnici Henry Ford u Detroitu, te dodao da ako ste cijelu noć probdijeli kao da imate 1,9 promila alkohola u krvi.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije